Китайският гигант оперира един от най-големите логистични центрове в Европа

...
Китайският гигант оперира един от най-големите логистични центрове в Европа
Коментари Харесай

Alibaba е обвинена във възможен шпионаж в Белгия

Китайският колос оперира един от най-големите логистични центрове в Европа - този в Лиеж Компанията употребява програмен продукт, който събира чувствителни данни, а Пекин може да изиска достъп до тях Белгийските управляващи поставиха съществени старания да притегли Alibaba, само че това може да докара до проблеми
Китайският колос в онлайн търговията Alibaba е упрекнат за " вероятен шпионаж " от белгийските управляващи, написа Financial Times. Компанията оперира логистичен хъб на летището в Лиеж, като съгласно локалните органи това може да докара до проблеми, защото китайските сдружения са задължени да дават персоналните данни на държавното управление, в случай че Пекин ги изисква.

Белгийска работа за държавна сигурност (VSSE) съобщи пред изданието, че ревизира " вероятен шпионаж и/или действия по интервенция ", осъществявани от китайски субекти " в това число Alibaba ". Най-голямо внимание се обръща на пакет от софтуерни системи, които събират сензитивна икономическа информация.
Реклама
Един от вероятните опасности е обвързван със софтуера на Cainiao - логистичния отдел на Alibaba, употребен за усъвършенстване на логистичните процедури, който е част от " платформата за електронна международна търговия " (EWTP) на компанията майка. Използването на тази технология цели даването на данни, с които електронната търговия да бъде усъвършенствана както за Alibaba, по този начин и за други компании, които употребяват софтуера.

" Основното безпокойствие е, че тази платформа, дружно с няколко други логистични платформи, които китайците оферират на европейските страни, им дава доста информация за веригите за доставки и за възможни уязвимости ", сподели пред изданието Джонатан Холслаг, професор във Vrije Universiteit Brussel.

Според човек, осведомен с връзките на Alibaba с китайското държавно управление, от логистичните центрове се чака да предават информация за локалните настроения и да рапортуват данни за европейската търговия и логистика на управляващите в Пекин. Cainiao има достъп до данни за търговци, артикули, детайлности за превоза и потоци, прибавя източникът на FT, което основава обстановка, в която тази информация може да бъде употребена от Пекин.

Според Холслаг обаче има даже по-голяма заплаха - Пекин да изиска данните на крайните купувачи на артикули от Alibaba. " Знанията за значими промени в моделите на ползване и знанията за логистичната верига са скъпи за Китай като страна, която се пробва да господства във веригата на доставки ", добави той.
Реклама
Притесненията за евентуален шпионаж на мястото бяха повдигнати за първи път още преди построяването на центъра, в това число и в белгийския парламент. По това време Китай изрично отхвърли " непровокираните клевети " по отношение на пресилените " по този начин наречени опасности за сигурността на китайските компании ". Изявлението на VSSE обаче демонстрира, че опасенията по отношение на шпионажа към момента остават годни.

Cainiao отхвърля всевъзможни догатки за непозволени дейности. " Сигурността на данните и отбраната на поверителността са от първостепенно значение за нашия бизнес. Ние съблюдаваме всички закони и разпореждания, в това число GDPR ", споделиха от компанията, базирайки се на регламента за отбрана на данните на Европейски Съюз. Лоша вест за белгийските управляващи Alibaba подписа съглашение с държавното управление през 2018 година, като съгласно текста компанията трябваше да влага 100 млн. евро в разширението на наличната инфраструктура. Обектът в Лиеж е единственият европейски логистичен център, ръководен от Cainiao. Основната активност на центъра се свързва със артикули, продавани непосредствено на европейски консуматори посредством уеб страницата за онлайн извършване на покупки AliExpress.

Логистичният център е в индустриална зона със хранилища, която има достъп до полосата на летището. Служителите товарят и разтоварват артикули от самолетите и ги карат непосредствено в хангара, с цел да бъдат сортирани и изпратени. Cainiao кандидатства за позволение да усили размера на своите хранилища до 100 хиляди кв. м от сегашните към 30 хиляди

Съмненията за шпионаж, дружно с възходящите случаи на митнически измами, включващи китайски компании на летището в Лиеж, са съществено предизвикателство за държавното управление на Белгия. Интересното в тази ситуация е, че когато договорката беше на стадий договаряния, Брюксел държеше извънредно доста да притегли китайския колос. Бившият министър председател и настоящ президент на Европейския съвет Шарл Мишел и белгийският крал Филип се срещнаха с някогашния началник на Alibaba Джак Ма, с цел да се опитат да подсигуряват, че китайската компания ще избере Лиеж за логистичния си център.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР