Китайските власти не са открили нов патоген зад масовите случаи

...
Китайските власти не са открили нов патоген зад масовите случаи
Коментари Харесай

СЗО: Китай не е открил нов патоген зад епидемията от пневмонии

Китайските управляващи не са разкрили нов патоген зад всеобщите случаи на пневмония, засягащи изключително децата. Това заяви Световната здравна организация след видеконферентен диалог с Пекин в четвъртък.
Китай не оповестява за " необикновени или нови патогени " и отдава повишаването на грипоподобните болести на свалянето на рестриктивните мерки за COVID-19 и на сезонното увеличение на вирусните инфекции, заяви организацията на Организация на обединените нации.
В средата на седмицата СЗО разгласи, че е поискала повече информация от китайските управляващи след медийни известия за претъпкани лечебни заведения, изключително в северната част на страната, само че също в Пекин, като главен мотив за паника са многочислени случаи на неуточнена пневмония при деца.
Експерти на СЗО са разговаряли с китайските здравни управляващи в четвъртък, като те са ги уверили, че причина за нарасналата заболеваемост са премахването на рестриктивните мерки за COVID-19 и настъпването на студения сезон и циркулиращите известни патогени като грип, микоплазмена пневмония (Mycoplasma pneumoniae), респираторен синцитиален вирус (РСВ) и тежък изострен респираторен синдром ковид 2 (SARS- CoV-2).
Наблюдава се и по-висока от нормалната за това време на годината заболеваемост от грип - най-вече вид A(H3N2) и B/Victoria.
Микоплазмената пневмония и РСВ засягат повече децата, в сравнение с възрастните.
Китайските здравни управляващи са докладвали нарастване на амбулаторните съвещания и хоспитализациите на деца с микоплазмена пневмония от месец май насам и с РСВ, аденовирус и грипен вирус от октомври.
Според тях, макар че увеличената заболеваемост в някои случаи е настъпила по-рано от нормалното, това не е изненадващо поради отпадането на COVID-19 и е било следено и в други страни.
СЗО оповестява, че китайските управляващи не са разкрили необикновени или нови патогени или необикновени клинични прояви, а единствено общо нарастване на случаите.
Като причина за повишаването на заболеваемостта може да е и въведеното от средата на октомври засилено амбулаторно и болнично наблюдаване за респираторни болести, което е довело до разкриването на повече инфекции, се споделя в известие на здравната организация на Организация на обединените нации.
СЗО въпреки всичко отбелязва, че информацията, с която разполага, е лимитирана и рискът от увеличената заболеваемост при децата не може да се оцени напълно.
" Въпреки това заради настъпването на зимния сезон се чака наклонност на повишаване на респираторните заболявания; взаимната циркулация на респираторни вируси може да усили тежестта върху здравните заведения ", се споделя в известието.
Засега Световната здравна организация не предлага никакви ограничавания в пътуването до и от Китай, само че поучава китайските управляващи да съблюдават правилата за съблюдаване на отдалеченост от заболели хора, оставане у дома при заболяване, за осъществяване на проби и медицински грижи, за носене на маски, за обезпечаване на добра вентилация и упражняване на постоянно миене на ръцете. Тези указания са годни за всички инфекции, популяризирани по въздушно-капков път.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР