Китайските учени представиха резултатите от първичния анализ на пробите, взети

...
Китайските учени представиха резултатите от първичния анализ на пробите, взети
Коментари Харесай

Китайският луноход Юйту-2 откри минерали на обратната страна на Луната

Китайските учени показаха резултатите от първичния разбор на пробите, взети от роувъра Юйту-2 в границите на задачата Чанъе-4 за проучване противоположната страна на Луната.

Чунлай Ли (Chunlai Li) от китайската академия на науките и неговите сътрудници показаха първичните резултати от работата на спектрометъра, работещ във забележимия и инфрачервения диапазони. Получените мостри значително се разграничават от грунта на повърхността на Луната. Учените оповестиха, че това са оливин и пироксен с ниско наличие на калций .

Китайските експерти смятат, че тези проби са от горната част на тога на Луната и са изхвърлени на повърхността след мощен метеоритен удар, в следствие от който се е образувал регионът Ейткен на южния полюс на Луната. Това вещество е в допълнение преразпределено при образуването на 72-километровия кратер Фринсен, който граничи с Фон Карман, където се намира роувърът.

През миналите 60 години проучвания на естествения сателит на Земята, учените изучаваха само нейната кора на повърхността. Счита се, че мантията съдържа по-тежки детайли, като да вземем за пример желязо и манган, а може би и някои други. Но до момента мантията на Луната си остава недостъпна за проучване.

На 3-януари тази година китайската сонда Чанъе-4 кацна в кратера декор Карман, който се намира в басейна Ейткен. Това е първият уред, направил меко кацане на противоположната страна на Луната.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР