Китайските регулатори настояват за повече информация около сделката. Китайските инвестиции

...
Китайските регулатори настояват за повече информация около сделката. Китайските инвестиции
Коментари Харесай

NBG продава 75% от застрахователното си подразделение на китайската Rongfeng

Китайските регулатори упорстват за повече информация към договорката.

Китайските вложения в гръцки компании нарастват след икономическата рецесия Още по тематиката
ОББ погълна публично Сибанк

Сливането сред двете институции завърши и резултатът е новият №3 по величина на пазара и консолидиран бранш с 26 играча
6 фев 2018
KBC придобива и останалите 40% от " ОББ-Метлайф "

Сделката ще бъде завършена през второто тримесечие на 2018 година
2 яну 2018
National Bank of Greece продава множеството си поделения на Балканите

Гръцката финансова институция ще се концентрира върху активността си в страната
4 юли 2017
Белгийската KBC заплати 610 млн. евро за ОББ

Новият притежател ще избере свои мениджъри за купената банка в сряда
13 юни 2017 Китайската компания за ръководство на недвижими парцели Rongfeng договаря взаимно с Shanghai Gongbao Business Consulting за пазаруването на 75% от най-голямата застрахователна група в Гърция - Ethniki Hellenic General Insurance.

Китайските сдружения оповестиха преди дни, че ще основат консорциум и ще придобият мажоритарен дял в гръцката компания, която е благосъстоятелност на втората по величина банка в страната – National Bank of Greece (NBG). Цената на евентуалната договорка е 662 млн. $ (4.2 милиарда китайски юана), като консултантът по транзакцията е някогашният министър-председател на Франция Доминик дьо Вилпен, настояват източници, осведомени с договарянията, представени от китайския уебсайт yicaiglobal.com.

Съмнения на регулаторите

Регулаторите в Китай желаеха от Rongfeng повече информация за договорката, с цел да бъде утвърдена. Властите в Пекин обясниха, че е належащо да получат по-подробна документи към съглашението, с цел да изчистят подозренията си, че китайската компания няма потенциала да поеме контрола над Ethniki. Основните терзания на регулаторите са, че цената на договорката надвишава общата пазарна стойност на Rongfeng и Shanghai Gongbao. От Rongfeng обявиха, че са оптимистично настроени за сполучливото привършване на съглашението.

Приходите на Rongfeng са се повишили за финансовата 2017 година с 53%, само че компанията продължава да работи на загуба, демонстрират данни на Investing.com.

Българска диря

Най-старата застрахователна група в Гърция разполага с 13 клона, 155 офиса и 2128 застрахователни брокери, от които 1469 са в страната. NBG извършва тактиката си за преструктуриране, която планува продажбата на огромна част от поделенията ѝ в няколко балкански страни, в това число и в България. National Bank of Greece доникъде на предходната година беше измежду топ 5 на банковия пазар в България посредством собствеността си в ОББ. Тя продаде българската ОББ на белгийската банково-застрахователна група KBC за 610 млн. евро, което е най-голямата договорка в банковия бранш в България до момента. Сделката беше завършена в средата на юни 2017 година

Гръцката банка беше принудена да предприеме сходни стъпки поради икономическата рецесия в страната, като предходната година разгласи продажбата на Ethniki. Базираната в Холандия компания Exin беше първият евентуален покупател, само че след това договарянията приключиха несполучливо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР