Китайските компании играят все по-важна роля в подпомагането на разкъсаната

...
Китайските компании играят все по-важна роля в подпомагането на разкъсаната
Коментари Харесай

„Тихият износ“: Бизнесът между Китай и Русия подклажда войната в Украйна

Китайските компании играят все по-важна роля в подпомагането на раздраната съветска стопанска система и усилването на нейните военни качества. Това се случва в това число посредством търговията със артикули за потребление на бойното поле в Украйна, демонстрира нов разбор на CNBC.

Руските митнически данни, подадени през август 2023 година, сочат продължаващ импорт на дронове, каски, жилетки и радиостанции от Китай, осигурявайки избавителен пояс за 18-месечната война на безсилие на президента Владимир Путин и рентабилен път за китайските компании.

Според анализатори китайският експорт - който видимо е за цивилна приложимост, в това число транспортни средства, строително съоръжение и синтетични материали - дава директна и непряка поддръжка за военните дейности на Русия.

Мисля, че няма подозрение, че китайските управляващи са наясно с комерсиалните потоци. Те са задоволително огромни, с цел да не могат да продължат без безмълвното единодушие на китайското държавно управление “, сподели Марк Канчиан, старши консултант в основания във Вашингтон мозъчен концерн Център за стратегически и интернационалните проучвания.

Министерствата на защитата на Китай и Русия не са дали отговор на настояването на CNBC за коментар по отношение на комерсиалните потоци. Това се случва макар настояването на Пекин, че търговията му с Москва съставлява „ обикновено икономическо съдействие “ и че не е ориентирана към „ трета страна “. Миналата седмица китайският външен министър Ван И удостовери продължаващото бизнес съдействие на Китай с Русия преди плануваната среща сред съветския президент Владимир Путин и китайския водач Си Дзинпин през октомври.

Коментарите следват публикуването през юли на отчет на американското разузнаване, в който се показва, че Китай

също се трансформира във все по-важна опора за Русия в нейните военни старания, като евентуално доставя на Москва основни технологии и съоръжение с двойна приложимост, употребявани в Украйна “.

Примерите за доставени артикули включват навигационно съоръжение, технология за заглушаване и елементи за бойни самолети, се споделя в отчета. Всъщност Киев заяви, че неговите сили от ден на ден намират китайски съставни елементи в оръжия, употребявани от съветската войска от април 2023 година – същия месец, в който Путин и Ли Шанфу, китайският министър на защитата по това време, затвърдиха „ безграничното партньорство “ на своите страни.

Министерството на защитата на Украйна и генералният щаб на украинските въоръжени сили не дадоха отговор незабавно на искане за коментар по отношение на констатациите на бойното поле.
Стоки с „ двойна приложимост “
Общата двустранна търговия сред Русия и Китай доближи връх от 190 милиарда $ през 2022 година, което е с 30% повече от 2021 година Тази година се чака да засенчи това число, като общата търговия доближи 134 милиарда $ през първите седем месеца на 2023 година

Сега Китай съставлява към половината (45%-50%) от вноса на Русия, по отношение на една четвърт преди войната, съгласно оценки на Института за нововъзникващи стопански системи към Банката на Финландия. Това включва търговия с по този начин наречените продукти и технологии с двойна приложимост – артикули както с гражданско, по този начин и с военно приложение като дронове и микрочипове.

През 2022 година Китай продаде на Русия полупроводници на стойност над 500 милиона $ по отношение на 200 милиона $ през 2021 година Междувременно Китай продаде дронове на стойност над 12 милиона $ на Русия през годината до март 2023 година

Анализът на CNBC на съветски заявления и документи за сходство, подадени до Федералната работа за акредитация - причина за импорт и продажба на артикули в страната - демонстрира търговията на такива артикули сред съветски и китайски компании от началото на войната на Москва в Украйна през февруари 2022 година до през днешния ден. Такива заявления се подават от купувача, а не от производителя на стоките.

Дронове, създадени от китайската SZ DJI Technology, са регистрирани в Русия в неуточнени размери по разнообразни мотиви сред септември 2022 година и януари 2023 година - с импорт, произлизащ както непосредствено от компанията, по този начин и индиректно от китайски експортьори, в това число основаните в Шенджън Autel Robotics и Iflight Technology.

Това са обстоятелства, макар че DJI разгласява изказване на уеб страницата си през април 2023 година, в което се споделя, че е „ непринудено е спряла всички продажби и бизнес както в Русия, по този начин и в Украйна от 26 април 2022 година и договорно не разрешава всевъзможни продажби от дилъри за всяка страна и за военни дейности ”.

Ние одобряваме регулаторните условия доста съществено и сме подхванали всички стъпки под наш надзор, с цел да подчертаем, че нашите артикули не би трябвало да се употребяват в борба, с цел да причинят щета или да бъдат модифицирани, с цел да бъдат превърнати в оръжия ”, съобщи представител на DJI.

Един от вносителите на дроновете, основаната в Москва Nebesnaya Mekhanika, която преди войната беше формален дистрибутор на DJI в Русия - е подала заявката си през септември 2022 година, демонстрират документите.

Друг вносител, основаният в Москва Vodukh, също записва неустановен брой литиево-йонни и литиево-полимерни акумулатори и незнаен брой акумулаторни станции непосредствено от DJI, надлежно през юли 2023 година и ноември 2022 година, съгласно записите. Такива детайли могат да се употребяват за зареждане на артикули, вариращи от дребни електронни устройства до електрически транспортни средства.

Третият, записаният в Ростов на Дон Pozitron, в допълнение внесе повече от 54 000 каски - или строителни, или военни, съгласно неразбираемата дефиниция на документите - от китайските снабдители Liaoning B&R Technology и Beijing KRnatural International Trade Co в края на 2022 година

Анализаторът по защитата Марк Канчиан изясни, че е явно, че сходни артикули са били сериозен аспект от военния боеприпас на Русия.

Руснаците стреляха да вземем за пример с артилерия със скорост от 10 000 до даже 20 000 изстрела дневно. За да поддържат това равнище на разноските, те би трябвало да получат помощ извън “, сподели той.

„ Започнаха да им свършват и крилатите ракети. Техните ресурси бяха съвсем изчерпани през първите шест месеца, тъй че те съумяха да произведат спомагателни крилати ракети с съставни елементи, предоставени от китайците “, добави Канчиан.

Каски и жилетки също са били закупени на партиди от по 100 000 всяка през ноември 2022 година от основаната в Шанхай Deekon (Shanghai) Industry Co., производител на военни артикули и полицейско съоръжение, от основаната в Москва Legittelecom, демонстрират документите.

Legittelecom, който съгласно уеб страницата си дава консултантски услуги по отношение на разрешителни за „ импорт, експорт и продажба на радиоелектроника и високочестотни устройства “, също е внесъл незнаен брой портативни радиостанции от компания за безжични връзки Hong Kong Retekess през март 2023 г. 

От документите не излиза наяве дали Legittelecom е бил крайният консуматор на продуктите, или на кого е предоставял разрешителните, макар че създадените в Китай радиостанции са били възобновени от бойното поле на Украйна. Компаниите не са дали отговор на настояването на CNBC за коментар по отношение на транзакциите. 

Въпреки това анализаторите споделят, че нередовните модели на импорт допускат, че има опортюнизъм измежду бизнеса и от двете страни, защото те се стремят да се възползват от военните потребности на Москва. 

Това, което виждаме е, че китайските компании продават на Русия това, което може би не могат да продадат в Китай или на Запад на по-висока цена “, сподели Антония Хмайди, анализатор в Института за китайски проучвания на Меркатор, който учи китайския експорт на произведения с двойна приложимост за Русия от началото на войната.

„ Това са дребни компании, а последствията от западните наказания, ориентирани към тях, ще бъдат минимални “, добави тя.

Наистина, една компания, Silva, беше записана в отдалечения район на Източен Сибир Бурятия през септември 2022 година и подаде документи за импорт на 100 000 каски от Shanghai H-Win New Material през март 2023 година Съвсем неотдавна, през август 2023 година, тя подаде заявление за неустановен брой радиотелеметрични системи, които могат да се употребяват за следене на дронове, от Hubei Jingzhou Mayatech Intelligent Technology.

Хмайди цитира различен образец за компания от Хонконг, основана през 2020 година, която преди е доставяла на Северна Корея, а в този момент е добавила Русия към своите клиенти. Пхенян, от своя страна, укрепва връзките с Москва, като водачите на страните се срещнаха в Далечния източен Амурски район на Русия по-рано този месец на фона на съмненията на Запада, че Северна Корея може да е подготвена да даде на Русия военно съоръжение. CNBC не е получила отговор от горепосочените компании.
„ Недооценени “ търговски потоци 
Освен артикули с намерено военно приложение, Русия е нараснала и вноса на китайски артикули с евентуални директни и непреки военни последствия, съгласно анализатори. Китайските доставки за Русия на арамидни нишки, да вземем за пример - клас топлоустойчиви синтетични нишки, чиито приложения варират от гуми за колела до бронирани жилетки - са се нараснали с повече от 350% в доларово изражение през 2022 година по отношение на 2021 година, съгласно данни, събрани за CNBC от ImportGenius, която събира митнически данни. Само през януари и февруари на 2023 година, вносът е бил близо 50% от общия размер за 2022 година

Междувременно строителното съоръжение изигра „ недооценена “, само че забележителна роля в приноса на Китай към военните старания на Русия, като оказа помощ за укрепването на защитата й против контранастъплението на Украйна “, споделя Джоузеф Уебстър, старши помощник в Атлантическия съвет.

„ Багерите и челните товарачи с лопата са едни от най-значимите и искрено недооценени аспекти на уговорката на Китай с войната в Украйна “, добавя Уебстър, който е проучил скока на този експорт. „ Имаше голямо нарастване на оборудването за копаене на окопи в Русия. И това съвсем несъмнено не е съвпадане “.

Руският импорт на китайски земекопни челни товарачи с лопата е съвсем два пъти по-висок, а вносът на багери над три пъти по-висок през първите седем месеца на 2023 година, в сравнение с през същия интервал на миналата година, демонстрират комерсиалните данни. Вносът на китайски тежкотоварни камиони като цяло е повишен 11 пъти в стойностно изражение сред януари и май 2023 година, в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, като някои са разпознати на бойното поле, а други са употребявани индиректно.

През юни видео с присъединяване на ръководителя на съветската Чеченска република Рамзан Кадиров беше споделено в формалния му акаунт в обществената мрежа Telegram. В него той показва разнообразни бронирани транспортни средства, в това число бронетранспортьори, които наподобява са китайски транспортни средства „ Тигър “, които съгласно него са били разгърнати във войната.

Дори в случай че китайският експорт не е непосредствено на предната линия, той към момента дава значима икономическа помощ на Русия. Тъй като китайският експорт е снабдил съветския цивилен бранш с камиони, Kamaz може да успее да пренасочи индустриалните линии за бронирани транспортни средства “, сподели Уебстър.
Тайно съглашение? 
Констатациите допълват възходящия лист от китайски артикули и компании, за които се оповестява, че доставят съветската войска, в това число държавни предприятия. Докладът на разузнаването на Съединени американски щати от юли цитира държавните China Taly Aviation Technologies и China Poly Technologies измежду фирмите, за които е открито, че дават на свързани с Кремъл отбранителни компании елементи, в това число за хеликоптери Mi-system, открити на фронтовите линии.

Когато беше помолен да разяснява отчета на разузнаването и търговията със артикули с двойна приложимост, китайското министерство на търговията препрати CNBC към отговора си от месец май на сходен въпрос, в който назова комерсиалните си връзки с Русия като учредени на „ взаимно почитание и взаимна полза, в които и двете страни печелят ”.

Китайският виновен отдел обясни позицията на Пекин по въпроса с Украйна: Китай няма да налее масло в огъня, камо ли да се възползва от обстановката “, добави министерството. 

Отговорът следва предходни мнения от външното министерство през април, в които се споделя, че Китай „ няма да дава оръжия “ на нито една от страните във войната и че ще „ управлява износа на продукти с двойна приложимост в сходство със законите и наредбите “.

Остава неразбираемо доколко китайските управляващи са осведомени или забъркани в търговията. Междувременно и Вашингтон, и Европейски Съюз не са склонни да упрекват непосредствено Пекин. Съветът за национална сигурност на Белия дом не отговори на искане за коментар по отношение на комерсиалните потоци. Въпреки това анализаторите означиха, че има малко индикации, че Пекин подхваща дейности за намаляване на продажбите.

„ Китайските експортьори за Русия няма да бъдат глобени, стига да не нарушават категорично западните наказания и да не предизвикат в допълнение напрежение със Запада. Докато могат да запазят този експорт спокоен, те наподобява са изложени на дребен риск да предизвикат гнева на Комунистическата партия “, сподели Джоузеф Уебстър. 

Все отново, продължаването на съюза с Москва може да има обилни дълготрайни последствия за забавящата се стопанска система на Китай. Съединени американски щати и няколко западни съдружници към този момент ограничиха търговията с избрани чувствителни технологии към Китай, като част от по-широкото понижаване на риска или диверсификация, надалеч от Пекин на фона на опасения за националната сигурност.

Китай би предпочел Русия да не загуби, само че те биха предпочели да не се намесват. Възможно е да има причини за изпращане на оръжия и има разузнаване в близост, може би те желаят да изпратят оръжия. Но също по този начин, те са доста, доста деликатни, с цел да останат под глобите ”, съобщи Хмайди.

Западните съдружници в този момент са изправени пред мъчно решение - или да се насочат към обособени продавачи, знаейки, че въздействието може да е лимитирано, или да подхващат дейности против Пекин с евентуално по-широки последици, и риск от ответни ограничения. 

„ Ако Китай намерено поддържа Русия, ще има големи последствия върху икономическите и политическите връзки, както и за връзките по сигурността на Пекин, с водения от Вашингтон и Брюксел съюз на демокрациите “, заключи Уебстър.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР