Китайските енергийни и инвестиционни компании планират да изградят един от

...
Китайските енергийни и инвестиционни компании планират да изградят един от
Коментари Харесай

Китай ще изгражда един от най-големите проекти за възобновяеми източници в света

Китайските енергийни и капиталови компании възнамеряват да изградят един от най-големите планове за възобновими източници в света с общ потенциал 11 гигавата (GW).

Компаниите China Longyuan Power Group Corporation и CHN Energy Investment Group (CHN Energy) подписаха съглашение за взаимно дружество, което би трябвало да се заеме с градеж на 11-GW нова база за произвеждане на сила в пустинята Бадаин Джаран.

С този потенциал от 11 гигавата, в случай че бъде утвърден и издигнато, оборудването ще бъде измежду най-големите в света обекти за произвеждане на възобновима сила, след плануваната вятърна база Jiuquan с мощ 20 GW, която също ще бъде ситуирана в провинция Гансу, където се намира и пустинята Бадаин Джаран.

Капиталът на взаимното дружество ще бъде 417 милиона $, от които China Longyuan ще способства с 51%, или 213 милиона $, а CHN Energy с остатъка.

Китай е международен водач в разноските за сила от възобновими източници и прибавяне на потенциал за планове за чиста сила. Страната към този момент е постигнала задачата си да има повече конфигуриран електроенергиен потенциал от неизкопаеми горива, в сравнение с изкопаеми горива, по-рано от плануваното, като 50,9% от потенциала идва от чисти източници. Още през 2021 година китайските управляващи обявиха, че ще се насочат към възобновими енергийни източници.

Китай заема водеща позиция при възобновимата сила и се чака да от страната съставлява близо 55% от растежа на възобновимия енергиен потенциал през 2023 година и 2024 година, съгласно известие на Международната организация по енергетика (МАЕ) по-рано тази година.

До 2024 година се чака Китай да е извършил близо 70% от всички нови офшорни вятърни планове в международен мащаб, както и над 60% от наземните вятърни и 50% от слънчевите фотоволтаични планове, коменират от МАЕ в своята Актуализация на пазара на възобновима сила през юни.

В Китай се намира е и една от най-големите слънчеви електроцентрали, която може да генерира потенциал от 1,5 милиарда киловатчаса електрическа енергия годишно. Разположена е в провинция Тиендзин в Северен Китай, като оборудването се простира на 1 300 хектара. Слънчевата електроцентрала извършва и други функционалности. Освен произвеждане на чиста сила, оборудването се употребява за произвеждане на сол и аквакултури.

Китай има проекти за създаване на мощности в Киргизстан, а неотдавна стана ясно, че инвестицията в това начинание ще е над 2 милиарда $. Идеята е консорциум от китайски компании ще осъществя плана на река Нарин, който включва построяването на 4 водноелектрически централи с обща мощ 1160 MW. Предвижда се те ще бъдат пуснати в употреба до 2030 година.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР