Китайски прокурори обявиха днес, че са повдигнали обвинения на двама

...
Китайски прокурори обявиха днес, че са повдигнали обвинения на двама
Коментари Харесай

Шпионски скандал породи дипломатическо напрежение между Отава и Пекин

Китайски прокурори оповестиха през днешния ден, че са повдигнали обвинявания на двама задържани в Китай канадци за хипотетичен шпионаж. Ако виновността на двамата бъде приета, това може да докара до доживотна присъда за тях, оповестява Българска телеграфна агенция.

Случаят породи дипломатическо напрежение сред Отава и Пекин.

Китай упрекна двама канадци в шпионаж

Канадският министър председател Джъстин Трюдо  Джъстин Трюдо Джъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти съобщи, че е доста отчаян от повдигнатите против двамата канадци обвинявания и добави, че ще продължи да упорства пред Китай те да бъдат освободени. Бившият посланик Майкъл Ковриг и предприемачът Майкъл Спавър бяха задържани през втората половина на 2018 година, малко откакто канадската полиция задържа основната финансова директорка на Хуавей Мън Ванчжоу поради издадена за нея американска заповед за арест.

Китай твърди, че задържането на двамата канадци не е обвързвано с ареста а Мън, само че някогашни дипломати и специалисти споделят, че то е употребявано като средство за напън над Канада. Пекин на няколко пъти прикани за освобождението на Мън и предизвести, че може да има последици за Канада поради това, че тя оказва помощ Съединени американски щати по случая с финансовата директорка на Хуавей.

Днес представителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян съобщи на постоянния си брифинг, че обвиняванията против канадците са за изключително съществени условия в нарушаване на член 111 от китайския углавен кодекс, касаещи шпионажа и държавните секрети. Според този член неоправдателна присъда може да докара от 10 години затвор до пожизнен затвор. Говорителят на външното министерство сподели, че обстоятелствата са ясни и доказателствата против двамата канадци са солидни и задоволителни.

Пред кореспонденти в Квебек Трюдо сподели, че е същински срам, че Китай наподобява не схваща, че държавните управления в Канада не могат да се месят в правосъдната система и добави, че Отава ще продължи с натиска над китайското държавно управление да прекрати случайното задържане на двамата канадски жители, задържани единствено тъй като китайското държавно управление е разочаровано от самостоятелните процеси в правосъдната система на Канада. Миналия месец Мън Ванчжоу изгуби правосъдната си борба за отбягване на екстрадиция към Съединени американски щати, където е търсена за обвинявания в машинация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР