Китайски лекар, който пръв предупреди за новия коронавирус, е починал

...
Китайски лекар, който пръв предупреди за новия коронавирус, е починал
Коментари Харесай

Коронавирусът уби един от лекарите, предупредили първи за него

Китайски доктор, който пръв предизвести за новия ковид, е умрял от болестта, оповестяват китайските медии, представени от BBС.

Ли Венлианг е работил като офталмолог в Централната болница в Ухан и изпратил предизвестие на сътрудници медици на 30 декември. Тогава полицията го предизвестила да спре, защото управляващите се опитвали да държат новината в загадка, написа mediapool.bg.

34-годишният доктор Ли забелязал седем случая на вирус, който съгласно него наподобява на към този момент познатия тежък изострен респираторен синдром (ТОРС или SARS).

На 30 декември той изпратил известие до сътрудници лекари в чат група, в което ги предизвестил да носят защитно облекло, с цел да избегнат зараза.

Четири дни по-късно той е извикан в Бюрото за социална сигурност, където му е казано да подпише документ, в който е упрекнат, че е " направил погрешни мнения ", които " мощно са нарушили обществения ред ".

Той беше един от осемте души, за които полицията заяви, че са разследвани за " разпространяване на клюки ". По-късно локалните управляващи се извиниха на доктор Ли.

Лекарят разказва по какъв начин на 10 януари той стартира да кашля, на идващия ден има тресчица и два дни по-късно е в болница. Той е диагностициран с ковид на 30 януари.

Смъртта на доктор Ли провокира голям брой изявления в обществените мрежи, в които хората показват скръбта си за него.

До момента коронавирусът е умъртвил над 560 души и е заразил 28 000 души в Китай.

Повечето от жертвите на ковид са на възраст над 60 години или са страдали от други болести съгласно китайските здравни управляващи. Медицинската история на доктор Ли не е известна. 

Новородено бебе е измежду инфектираните

Междувременно стана ясно, че китайско новородено е диагностицирано с новия ковид единствено 30 часа след раждането. Това е най-малкият пациент със болестта, регистриран до момента, оповестяват международните медии.

Бебето се е родило на 2 февруари в епицентъра на вируса Ухан. Майката на бебето е била инфектирана преди да роди, само че към този момент не е ясно по какъв начин е предала заболяването – вътреутробно или след раждането. Бебето, което е тежало 3.25 кг при раждането, в този момент е в устойчиво положение и под наблюдаване.

С вируса има и друго инфектирано бебе, само че то сигурно се е родило крепко. Второто дете се е родило на 13 януари и неговото положение също е устойчиво. Досега броят на инфектирани с вируса деца е дребен. Известно е, че шестмесечно бебе в Сингапур е с позитивна проба за новия ковид, както и осемгодишно дете от Ухан, което сега е в Австралия.

Над 565 умряли и 28 000 инфектирани

Междувременно броят на инфектираните с 2019-nCoV надвиши 28 000 души, а умрелите са 565. Националната комисия по опазването на здравето съобщи, че в цялостен Китай през вчерашния ден са регистрирани нови близо 3700 случая на вируса.

Сложно остава ситуацията с круизния лайнер в пристанището на японския град Йокохама. Десет души на борда на кораба са дали позитивна проба за ковид. Около 3700 души са застрашени от това да изкарат минимум двуседмична карантина на борда на плавателния съд.

Лайнерът се оказа блокиран, откакто 80-годишен мъж от Хонконг даде позитивна проба, откакто слязъл от кораба в края на предишния месец.

В същото време за вируса се ревизират и 3600-те пасажери на борда на различен круизен транспортен съд, този път в Хонконг, откакто трима пасажери от предходно странствуване, са диагностицирани с вируса.

Властите в Тайван вкараха през днешния ден цялостна възбрана за влизане на хора от континентален Китай и оповестиха, че от на следващия ден стопират да издават визи за хора с персонални документи от Хонконг и Макао.

Междувременно СЗО разгласи, че интернационалната общественост започва проект за подготвеност и реакция за преодоляване на разпространяването на ковид на стойност 675 млн. щатски $ за месеците от февруари до април 2020 година

Генералният шеф на организацията доктор Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че е нужна незабавна поддръжка за стабилизиране на здравните системи на  страни, които би трябвало да изградят потенциал за разкриване, диагностициране и грижа за хората, инфектирани с вируса, с цел да се предотврати по-нататъшното му предаване от човек на човек и да се защитят здравните служащи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте забравили
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР