Китайски алпинист загина, изкачвайки се към Еверест в четвъртък, докато

...
Китайски алпинист загина, изкачвайки се към Еверест в четвъртък, докато
Коментари Харесай

Мечтата “Еверест“ взе още една жертва

Китайски планинар почина, изкачвайки се към Еверест в четвъртък, до момента в който 59-годишна индийка беше евакуирана от базовия лагер поради неуточнено заболяване и умря на път за болница, предава Ройтерс. Бигян Коирала, чиновник в Министерството на туризма на Непал, сподели, че алпинистите са починали при разнообразни произшествия. Подробности не се оповестяват.
Прочетете още
Лакпа Шерпа, почитан чиновник на компанията 8K Expeditions, сподели, че  китайският жител е умрял в по този начин наречената " зона на гибелта " на Еверест над 8000 метра  по време на нанагорнище за върха, висок 8849 метра.

" Получихме единствено информацията за гибелта му, само че детайлностите занапред предстоят ", сподели Лакпа пред Ройтерс.

Сузане Леополдина Хесус от индийския щат Махаращра се разболя в базовия лагер и умря, откакто беше евакуирана в град Лукла, вратата към връх Еверест, сподели Тенди Шерпа от туристическата компания Glacier Himalaya, която провежда нейната експедиция.

" Тялото й към този момент е откарано със аероплан в болница в Катманду ", сподели той пред Ройтерс.

Непал, където се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, е издал 478 разрешителни за нанагорнище на Еверест през настоящия сезон, който завършва този месец.

Осем алпинисти , в това число китайски и индийски жители, починаха в региона на Еверест през сегашния сезон, който стартира през март.

Връх Еверест е обуздан повече от 11 000 пъти , откогато е изкачен за първи път през 1953 година, и  минимум 320 алпинисти са починали в подножието му.

Непалски шерпа изкачи Еверест за рекорден 27-ми път в сряда, когато английски планинар направи 17-ото си нанагорнище, с което стана чужденецът изкачил върха най-вече пъти.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР