Китайската сонда Chang’e-5 кацна успешно на Луната, предаде Би Би

...
Китайската сонда Chang’e-5 кацна успешно на Луната, предаде Би Би
Коментари Харесай

Китайската сонда Chang’e-5 кацна на Луната

Китайската сонда Chang’e-5 кацна сполучливо на Луната, съобщи Би Би Си. Нейната цел е да събере камъни и прахуляк от повърхността, които да бъдат донесени на Земята и изследвани. Мисията ще продължи няколко дни.

Сондата е оборудвана с камера, спектометър, радар, лопатка и бормашина. По проект ще Chang’e-5 ще събере към 2 кг материал, които ще бъдат натоварени в настрана устройство, което ще транспортира пробите на Земята.

Подобна задача се случва за първи път от 44 години. Тогава руската сонда Луна 24 събра към 200 грама материал за проучване.

Ръководителят на НАСА Томас Зурбухен поздрави сътрудниците си за триумфа. „ Надявам се, че когато пробите стигнат то Земята всички ще имаме опцията да се включим в проучването им “, разяснява той.

Chang’e-5, която тежи 8 тона, беше изстреляна на 24 ноември. Тя е кацнала на 51,8 градуса западна дължина и 43,1 градуса северна широчина. Това е третото устройство, което Китай изпраща на Луната след Chang’e-3 през 2013 година и Chang’e-4 през 2014 година

Американските задачи Аполо са донесли на Земята повече от 400 кг проби, само че всички те са на повече от 3 милиарда години, до момента в който Chang’e-5 ще изпрати проби с предстояща възраст не повече от 1,2 милиарда години.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР