Китайската национална космическа администрация (CNSA) планира мисия за тестване на

...
Китайската национална космическа администрация (CNSA) планира мисия за тестване на
Коментари Харесай

Китай ще се опита да свали астероид през 2026 г.

Китайската национална галактическа администрация (CNSA) възнамерява задача за тестване на технологията за смяна на траекторията на евентуално застрашаващи Земята метеорити. Астероидът 2020 PN1 е определен за експериментиране на такава опция, като задачата е планувана за 2026 година

Подробности за задачата бяха разкрити неотдавна от Лонг Лехао, основен конструктор на фамилията галактически ракети Changcheng. Той съобщи, че ракетата притежател Changcheng-3B ще бъде употребена за изстрелване на ударна машина и орбитален сателит в космоса, който ще записва хода на задачата. Очаква се ударният уред да се сблъска с метеорита 2020 PN1, а спътникът ще събира данни и ще записва следствията, преди да ги съобщи на Земята.

Проектът на CNSA наподобява е сходен на задачата за изпитване на двойно пренасочване на метеорити (DART), която понастоящем се извършва от Националната организация за въздухоплаване и проучване на галактическото пространство на Съединени американски щати (НАСА). Тази есен 550-килограмовият уред на НАСА ще се приближи до система, състояща се от два метеорита - Дидимф и Диморф. Той ще се блъсне в един от тях със скорост към 24 000 км/ч, с цел да се опита да промени траекторията на метеорита.

Въпреки десетилетията на деликатни търсения и наблюдения в космоса, НАСА и други галактически организации по света до момента не са съумели да открият метеорит, който да съставлява действителна заплаха за нашата планета. Терминът " евентуално рисков метеорит " е много комплициран, защото включва набор от характерности на галактически скали, чиято орбита им разрешава да се приближат до Земята на евентуално рисково разстояние.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР