Китайската култура е изключително богата на традиции по отношение на

...
Китайската култура е изключително богата на традиции по отношение на
Коментари Харесай

Кулинарна обиколка из уличната храна на Китай

Китайската просвета е извънредно богата на обичаи във връзка с храненето. Много от практиките и похватите крият своите корени от древността. Тук ще ви представим някои известни улични деликатеси, които се подготвят на място по пазари и търговски улици.

В Китай не всички ястия се базират на ориза. Много значимо е да се спомене, че добре приготвената китайска храна би трябвало да се хареса от всички сетива, а освен от вкусовите. Цветовете би трябвало да бъдат приятни за окото, а съставките с идентичен размер и ароматни.

Традиционната улична храна на Китай е колоритна, колкото и тази, сервирана в изисканите заведения за хранене. Местните хора назовават този вид хранене „ дребни залъгалки ”, само че сигурно няма да останете гладни, в случай че сте решили да прекарате през целия ден по улиците.

 Кулинарна обиколка из уличната храна на Китай

Разбира се, всеки град си има кулинарни обичаи, даже в уличната кухня.

В взаимозависимост от региона, в който се намирате, ще намерите картонени кутии с люта юфка, задушени кнедли, най-различни елементи от прасето, печени на шишчета и овкусени с карамел, сладки картофи и така нататък

В град Вухан да вземем за пример има цяла улица, която се назовава „ Улицата със закуски ”. Стотици колички с храна подготвят локални специалитети, измежду които Танг Гао – надълбоко пържени понички от оризово брашно и захар; оризови топки, цялостни с кисели краставички и яйце, сушени кайсии, пълнени със сусам и червен фасул.

В Шанхай пък може да се сладите на най-различни солени и сладки пайове, приготвени с разнообразни морски блага. Най-традиционната улична храна за огромния мегаполис са варените яйца в зелен чай и щедро напоени със соев сос, които по предписание са съпроводени от пържени тестени пръчици.

 Кулинарна обиколка из уличната храна на Китай

Гуанджоу има репутацията на едни от градовете, произвеждащи най-вкусния сладолед. В този град уличните ястия включват пролетни рулца, оризова каша и пълнени патладжани с кайма.

Пекин въпреки това несъмнено не се слави с вкусната си улична храна. Туристите даже рядко се осмеляват да опитат някой от локалните деликатеси, които продават уличните търговци. В множеството случаи това са пържени скорпиони, мравки и извънредно миришещи копринени буби.

Вижте няколко апетитни китайски предписания: Хрупкави скариди с китайски сос, Печен свински врат по китайски, Китайска салата с бобови кълнове, Задушени картофени ленти по китайски, Китайска салата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР