Китайската икономика започна годината по-силно от очакваното, въпреки че кризата

...
Китайската икономика започна годината по-силно от очакваното, въпреки че кризата
Коментари Харесай

Китайската икономика расте по-бързо от очакваното през първото тримесечие

Китайската стопанска система стартира годината по-силно от предстоящото, макар че рецесията в бранша на недвижимите парцели се задълбочи, оповестява „ BBC “.

По публични данни брутният вътрешен артикул на страната се е нараснал с 5,3% през първите три месеца на 2024 година спрямо година по-рано. Това надвиши упованията, че втората по величина стопанска система в света може да регистрира закъснение на растежа до 4,6% през първото тримесечие.

Миналия месец Пекин сложи амбициозна цел за годишен напредък на втората по величина стопанска система в света от „ към 5% “. Данните на Националното статистическо бюро /НСБ/ демонстрираха също, че растежът на продажбите на дребно през първото тримесечие, който е основен индикатор за потребителското доверие в Китай , е понижен до 3,1 %. Ето какво разяснява пред BBC Хари Мърфи Круз от Moody’s Analytics:

„ Не можеш да произвеждаш напредък постоянно, тъй че в действителност би трябвало да забележим по какъв начин семействата ще се включат в дейностите по тази цел, в случай че Китай желае да реализира задачата за напредък от към 5 % . “

През същия интервал вложенията в недвижими парцели са намалели с 9,5 % , което акцентира провокациите, пред които са изправени китайските компании за недвижими парцели.

Данните бяха показани в миг, когато Китай продължава да се бори с продължаващата рецесия на пазара на недвижими парцели. По данни на Международния валутен фонд /МВФ/ този бранш съставлява към 20% от стопанската система . Последните числа демонстрираха също, че през март цените на новите жилища са спаднали с най-бързия ритъм от повече от осем години.

Кризата в бранша на недвижимите парцели беше подчертана през януари, когато съдът в Хонконг подреди на колоса Evergrande да се ликвидира. Конкурентните строителни бизнесмени Country Garden и Shimao също бяха наранени от молби за разпродажба в града. Миналата седмица организацията за кредитни рейтинги Fitch понижи вероятността си за Китай, базирайки се на възходящите опасности за финансите на страната, защото тя е изправена пред стопански провокации . А на годишната среща на китайските водачи през март публични лица обявиха, че стопанската система ще нарасне с 5,2 % през 2023 година

В продължение на десетилетия китайската стопанска система се разширяваше със звездни темпове, като по публични данни Брутният вътрешен продукт нарастваше приблизително с близо 10% годишно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР