Китайската икономика показва нови сигнали за охлаждане, докато САЩ се

...
Китайската икономика показва нови сигнали за охлаждане, докато САЩ се
Коментари Харесай

Китайската икономика продължава да забавя растежа си

Китайската стопанска система демонстрира нови сигнали за изстудяване, до момента в който Съединени американски щати се готвят да наложат спомагателни тежки мита за китайски артикули, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Инвестициите през първите седем месеца на годината са се забавили до рекорден най-малко, а продажбите на дребно са отслабнали, сочат оповестени през днешния ден данни.

Растежът на вложенията в главен капитал се е забавил повече от предстоящото до 5,5 на 100 в интервала януари-юли, сочейки намаляване на вътрешното търсене и съмнения в бизнес доверието на фона на комерсиалната война със Съединени американски щати. Тя ускорява натиска върху вътрешните бизнес условия, подбуден от акцията на Пекин против задлъжнялостта и замърсяването.

Темпът на вложенията е най-слабият, регистриран до момента от началото на 1996 година, съгласно данни на Ройтерс. Очакваше се вложенията да набъбнат с 6 на 100 през първите седем месеца на годината, запазвайки устойчиво равнище по отношение на растежа през първото полугодие.

Продажбите на дребно също не дадоха отговор на упованията. Китайските консуматори са по-сдържани в желанието да харчат за всичко - от козметика и други артикули за всекидневна приложимост до огромни покупки като жилища, електроуреди и обзавеждане.

Продажбите са се повишили с 8,8 на 100 през юли по отношение на предходната година, което е под упования напредък от 9,1 на 100 и регистрираните през юни 9 на 100.

Промишленото произвеждане не се е ускорило с планувания ритъм. То е повишено с 6 на 100 през юли, оповестява китайската статистическа работа. Очакванията бяха за напредък от 6,3 на 100 след покачването с 6 на 100 през юни.

Макар най-новите данни за търговията и инфлацията да демонстрират, че комерсиалната война с Вашингтон към този момент оказва единствено лимитирано въздействие върху втората по величина международна стопанска система, има все по-големи опасения, че ескалиращият спор може да докара до по-рязко закъснение на китайския напредък, в сравнение с се очакваше преди няколко месеца.

Китай и Съединени американски щати постановиха поредност реципрочни мита върху взаимната търговия през юли и август и се чака идната седмица да влязат в действие още ограничаващи ограничения.

Сред позитивните вести са вложенията на частния бранш в главен капитал, които са нарастнали с 8,8 на 100 в интервала януари-юли по отношение на покачването с 8,4 на 100 през първото полугодие. Частните вложения се равняват на към 60 % от общите вложения в Китай.

Растежът на инфраструктурните разноски, които са мощен мотор за стопанската система, обаче се е забавил до 5,7 на 100 през първите седем месеца на годината по отношение на темпа от 7,3 на 100 за първите шест месеца.

Все отново има доста ранни сигнали, че подхванатото наскоро пренасочване на Пекин към ограничения, стимулиращи растежа, може би към този момент способства за намаляване на по-широкото закъснение на стопанската система.

Инвестициите в недвижими парцели са се нараснали с 13,2 на 100 през юли по отношение на същия интервал на предходната година, достигайки най-бързия ритъм от октомври 2016 година, след растежа от 8,4 на 100 през юни.

През юли започнатите нови градежи са с 32,4 на 100 повече в сравнение с през същия месец на предходната година, което е най-голямото покачване на индикатора от края на 2014 година.

Новите инфраструктурни заеми са се възстановили внезапно през юли до 172,4 милиарда юана (25,05 милиарда долара), което е покачване с 46,9 милиарда юана по отношение на предходния месец.

Китайското Политбюро съобщи на съвещание предишния месец, че ще поддържа икономическия напредък в рационални граници и тази година ще реализира поставената цел макар рисковете за растежа, напомня Ройтерс.

В опит да подтиква растежа и да противодейства на комерсиалната война със Съединени американски щати, Пекин разгласи, че ще ускори инфраструктурните вложения в избрани области и ще се насочи към по-лесно приспособима фискална политика.

Властите оповестиха също по този начин данъчни понижения и огромни вливания на ликвидност в икономическата система за понижаване на цената на кредитирането.

Това сътвори опасения измежду някои наблюдаващи, че Пекин може би се връща към дните на стимулиране на растежа, подхранвано от задлъжняване, и смекчава многогодишната си акция за понижаване на рисковете във финансовата система и насъбраните задължения.

Освен обаче в случай че не настъпи доста утежняване на бизнес средата, множеството икономисти са уверени, че Пекин ще продължи да се придържа към програмата си за понижаване на задлъжнялостта, въпреки и по-предпазливо, до момента в който чака развиването на комерсиалните спорове.

Засега не се предвижда огромно отпечатване на пари, каквото бе подхванато в интервала на финансовата рецесия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР