Китайската икономика е изправена пред насрещни ветрове, вариращи от нестабилен

...
Китайската икономика е изправена пред насрещни ветрове, вариращи от нестабилен
Коментари Харесай

Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите икономики по света

Китайската стопанска система е изправена пред насрещни ветрове, вариращи от неустойчив пазар на парцели до едва потребителско търсене. Експерти считат, че влошаващ се сюжет в Китай предвещава неприятни неща да се случват за международните пазари и другите международни стопански системи.

И Джанет Йелън, и Джо Байдън неотдавна предизвестиха за рисковете от разпространяване на проблеми от Китай. Китай се построи като международна мощ с голямо влияние върху световната стопанска система посредством десетилетия постоянен напредък, големи търговски размери и възходящо, продуктивно население.

След като президентът Си Дзинпин анулира рисковите политики на Пекин за " нулев Коронавирус " през декември, специалистите чакаха китайското търсене и бизнес да се върнат толкоз мощно, че цялата международна стопанска система да почувства резултатите от повторното му отваряне. Но се случи противоположното и специалистите споделят, че последствията от икономическите пречки на Китай могат да отекнат надалеч оттатък границите му.
 Eдин от най-големите строителни бизнесмени в Китай е пред загуба от $7,6 милиарда и това е проблем за стопанската система
Eдин от най-големите строителни бизнесмени в Китай е пред загуба от $7,6 милиарда и това е проблем за стопанската система

Проблемите в бранша на недвижимите парцели в Китай могат да имат огромно влияние върху страната

Втората по величина стопанска система в света наподобява поразително слаба след излизането от пандемията и проблемите й се разраснаха дотам този месец, че министърът на финансите Джанет Йелън предизвести за рисковете на Китай за Съединени американски щати през същата седмица, когато президентът Джо Байдън го оприличи на " цъкане на бомба със закъснител. "

Китайските чиновници предизвестиха специалистите да не рисуват стопанската система в отрицателна светлина, макар че данните рисуват ясна картина на стопанска система в усложнение.

Данните от предишния вторник, които пристигнаха по-малко от час след изненадващо понижение на лихвения % от централната банка на Китай - демонстрираха, че промишленото произвеждане, продажбите на дребно и износът на Китай са се показали по-слабо от предстоящото, а отчетът пропусна младежката безработица, която доближи рекордно високо равнище от 21,3 % през предходния месец.

Всичко това се развива на фона на неустойчив заможен бранш, след неотдавна подадена декларация за фалит на Evergrande, най-задлъжнелия строителен бизнесмен в света, и две пропуснати купонни заплащания на Country Garden Holdings по нейните облигации. Ето какво може да значи всичко това за останалите международни пазари.

Сриваща се търговия

Като се има поради главната роля на Китай в международната търговия, нито един от тези проблеми не е единствено за страната. Алфредо Монтуфар-Хелу, началник на Китайския център към Conference Board, сподели пред Insider, че страната към момента съставлява към 30% от световния напредък и всяко вътрешно закъснение ще има далечни последствия върху пазарите по света.

" За разлика от Голямата финансова рецесия, Китай няма да подтиква световното икономическо възобновяване след пандемията от COVID-19 ", сподели той. " Тъй като нейната стопанска система продължава да е изправена пред низходящ напън, нейният подтик на напредък може да се забави в допълнение, което на собствен ред изостря към този момент забележителния напън, пред който е изправена международната стопанска система. "

Един от методите, по който това към този момент се усеща, е смекчаването на китайското търсене, което докара до внезапен спад в търговията. Данните от тази седмица демонстрират, че износът на Китай е намалял за три поредни месеца, а вносът е понижен за пет месеца.

Положителната страна е, че по-ниското търсене понижава инфлационния напън, което евентуално би могло да улесни живота на Федералния запас и другите централни банки, до момента в който не престават да се борят с високите цени в своите стопански системи. И въпреки всичко това може да има негативно влияние върху производителите и експортьорите в Съединени американски щати и други пазари, сподели Монтуфар-Хелу, и заместването на изчезналото търсене може да не е елементарно.
 Съединени американски щати към този момент ще наблюдават изкъсо американски компании за вложения в софтуерния бранш на Китай
Съединени американски щати към този момент ще наблюдават изкъсо американски компании за вложения в софтуерния бранш на Китай

Контролът върху вложенията е рядко срещано събитие измежду развитите стопански системи

Кийт Хартли, основен изпълнителен шеф на компанията за разбор на веригата за доставки LevaData, означи, че Китай употребява забележителна част от международните артикули и по-слабото търсене там значи пренасищане на запасите за американските компании и свиващи се облаги, както и по-малко бизнес за страните, които разчитат на стоков експорт.

" За Съединени американски щати браншове като селското стопанство и производството, които разчитат на износа за Китай, могат да видят понижени продажби, евентуално причинявайки икономическо закъснение и загуба на работни места ", сподели Хартли пред Insider.

Въпреки че продължителният спад на китайския експорт може да натежи върху индустриалните промишлености на нациите и да наруши веригите за доставки, той сподели, че това също отваря вратата за други страни като Съединени американски щати да диверсифицират своите тактики за доставяне и да стартират да реалокират производството отвън Китай.

Изнасяне на дефлация

Американските компании с връзки с Китай към този момент усещат резултатите от забавянето. Няколко химически и индустриални компании регистрираха по-ниски продажби през второто тримесечие, а някои отдръпнаха вероятностите си за останалата част от годината.

В резултат на необятно публикувания спад на потребителските цени в Китай, доста американци могат да видят по-скъпи коли и артикули за персонална хигиена, а някои компании може да изгубят доходи и да прибегнат до съкращения.

" Един от най-големите опасности е Китай да стартира да изнася дефлация в света, нанасяйки щета на корпоративните облаги в Съединени американски щати и по света ", сподели Декстър Робъртс, старши помощник в Атлантическия съвет, пред Insider.

" Китайският спад би навредил както на доста американски компании, които извличат забележителна част от приходите си от Китай, по този начин и на тези, които може да не са директно вложени или да продават в Китай, само че биха били засегнати от световната дефлация. "

Жилищна злополука

Спадът на вътрешното търсене в Китай и слабите потребителски разноски значително произтичат от рисковете на вътрешния пазар на парцели, само че съществуват опасности от разпространяване и от този бранш. Монтуфар-Хелу от Conference Board сподели, че жилищните активи се правят оценка на към 70% от благосъстоянието на китайските семейства и несигурността кара хората да държат парите си, вместо да ги харчат.

Сътресенията на пазара на парцели тежат върху общия напредък на Китай, сподели той, като лимитират промишленото произвеждане, обезсърчават разноските, подкопават равнищата на държавните доходи и усилват рисковете във финансовия бранш.

" Бумът на недвижимите парцели през последното десетилетие притегли обилни количества непознат капитал, в това число от Съединени американски щати ", сподели Монтуфар-Хелу.

" Китайските разработчици са изправени пред обилни ограничавания на ликвидността и по тази причина вероятността те да изпаднат в несъблюдение на облигации, деноминирани в американски долари, нараства. "
 Китай върви към дефлация, напъните за стимулиране на стопанската система се провалят
Китай върви към дефлация, напъните за стимулиране на стопанската система се провалят

Навлиза ли страната в епоха на муден стопански напредък, сходен на " изгубените десетилетия " в Япония

И защото жилищната рецесия се задълбочава, за Китай ще става все по-трудно да поправя курса на кораба, създавайки трайно затруднение за бъдещия световен напредък. Дейвид Рош, президент и световен пълководец в Independent Strategy, сподели в изявление за CNBC тази седмица, че китайският стопански модел в този момент е " изхвърлен на плажа " с дребен късмет за възобновяване.

Световните пазари не са оценили изцяло проблемите на пазара на парцели, изясни той. " Те в действителност нямат метода да се отърват хирургично от неприятните задължения и неприятните активи и в това време няма да могат да разчитат на своите обичайни ограничения за напредък ", сподели Рош. " Това е огромният проблем ".

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или проджажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР