Китай заплаши с ответни мерки, ако президентът на Тайван Цай

...
Китай заплаши с ответни мерки, ако президентът на Тайван Цай
Коментари Харесай

Китай бди дали президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в САЩ

Китай заплаши с ответни ограничения, в случай че президентът на Тайван Цай Инуън се срещне с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти по време на плануваното си идващия месец, оповестява " Ройтерс ".

Според Пекин всеки сходен ход би бил " провокация ".

Китай, който смята демократично управлявания Тайван за своя територия, неведнъж е предупреждавал американски чиновници да не се срещат с Цай, защото гледа на това като на поддръжка за желанието на острова да бъде приет за независима страна.

През август предходната година Китай провежда военни учения към Тайван, откакто тогавашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати

От своя страна тайванската войска заяви, че е , до момента в който Цай е отвън страната.
 Тайван подготвен с ексклузивен проект против Китай, до момента в който президентът отсъства
Тайван подготвен с ексклузивен проект против Китай, до момента в който президентът отсъства

Тайванският водач ще посети Съединени американски щати, Гватемала и Белиз идната седмица

Днес се чака тя да замине за Гватемала и Белиз, като ще премине през Ню Йорк и Лос Анджелис. Въпреки че не е публично доказано, се чака, до момента в който е в Калифорния, в края на пътуването си.

Джу Фенлян, представител на китайската Служба по въпросите на Тайван, съобщи, че " транзитите " на Цай в Съединени американски щати не се показват единствено в очакване на летището или в хотела, а и в срещи с американски чиновници и законодатели.

" Ако тя има контакт с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Маккарти, това ще бъде следващата провокация, която съществено нарушава правилото на " обединен Китай " , накърнява суверенитета и териториалната целокупност на Китай и унищожава мира и стабилността в Тайванския пролив ", акцентира тя.

" Ние твърдо се противопоставяме на това и несъмнено ще предприемем ограничения за съдбоносен отпор ", добави Джу, без да дава повече детайлности.
 Президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе
Президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе

Тайванското държавно управление предоставило разследваща информация за китайски закани към офиса на Кевин Маккарти

Съединени американски щати настояват, че сходни преноси от тайвански президенти са рутинни и Китай не би трябвало да се възползва от пътуването на Цай, с цел да предприеме каквито и да било нападателни ходове против Тайван.

Тайванските водачи постоянно минават през Съединените щати, с цел да посетят своите дипломатически съдружници в Латинска Америка, Карибите и Тихия океан. Макар и да не става въпрос за публични визити, тези директни прекосявания постоянно се употребяват от двете страни за срещи на високо равнище.

Китай твърди, че Тайван принадлежи към " обединен Китай " и като китайска провинция островът няма право на никакви връзки с останалите страни.

Правителството на Тайван обаче изрично отхвърля териториалните искания на Китай и макар че Цай неведнъж е предложила договаряния с Пекин, тя също по този начин акцентира, че единствено народът на Тайван може да взема решение бъдещето си.
 Президентът на Тайван отива в Съединени американски щати
Президентът на Тайван отива в Съединени американски щати

Това раздразни Пекин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР