Китай е изпратил истински оръжия на Соломоновите острови, а не реплики, твърдят дипломати

...
Китай вероятно е изпратил оригинални огнестрелни оръжия на Соломоновите острови,
Коментари Харесай

Китай вероятно е изпратил оригинални огнестрелни оръжия на Соломоновите острови, когато дарението му на оръжия „реплики“ на полицията миналата година предизвика политическа буря в малката тихоокеанска островна държава , се твърди в невиждана досега дипломатическа телеграма.

Полицията на Соломоновите острови заяви, че е получила имитации на огнестрелни оръжия от Китай за целите на обучението, след като твърденията в местните медии за тайна незаконна доставка на оръжия през март 2022 г. предизвикаха недоволство от жителите и опозиционните политици.

Съобщената пратка дойде в деликатен момент на Соломоновите острови, които изградиха по-тесни връзки за сигурност с Китай на фона на ескалираща геополитическа конкуренция в Тихия океан, тъй като етническото и политическото напрежение се повиши след бунтовете в китайския квартал на столицата Хониара.

p>

Комисарят на Кралските полицейски сили на Соломоновите острови (RSIPF) Мостин Мангау каза по това време, че 95 реплики на пушки и 92 реплики на пистолети, изпратени в страната, „не са в състояние да стрелят с бойни муниции“ и не „по никакъв начин застрашават сигурността на тази страна”.

Но въпреки официалните откази, американските дипломати заключиха, че огнестрелните оръжия изглеждат истински и че властите на Соломоновите острови се опитват „да прекатегоризират незаконна оръжейна пратка като разрешена пратка на „реплика“ на огнестрелни оръжия“, според телеграма, написана от Посолство на САЩ в Папуа Нова Гвинея.

„Оръжията на снимката бяха опаковани в дървени сандъци, изглеждаха истински и имаха уникални серийни номера“, се казва в телеграмата, изпратена до Вашингтон през март 2022 г.

solomon

В телеграмата служители на посолството цитират неназован източник, който казва, че той или тя е „загрижен, защото оръжията изглеждат истински във всяко едно отношение, включително като тегло и механика“.

Кабелата също така предполага, че реплики на оръжия, показани по-късно от RSIPF в опит да потуши спора, „не са същите“ като оръжията, съдържащи се в пратката, която е била извършена тайно и е заобиколила пристанищните власти на страната.< /p>

Американските дипломати изглеждаха недоверчиви към официалните обяснения за пратката, според документите, включително твърдението на RSIPF комисар Мангау, че властите често заобикалят законите от съображения за национална сигурност, когато внасят опасни стоки.

„Той би накарал жителите на Соломоновите острови да повярват, че разтоварването на товари от кораби за дърводобив на шлепове, които пристигат в столицата в 3 сутринта, е стандартна практика“, се казва в телеграмата.

„Според обяснението на Мангау, не е необичайно правителството да внесе четири големи сандъка с оръжия, без да посочи артикулите в манифест, да уведоми митническите служители или да информира обществеността.“

В друга дипломатическа телеграма американски дипломати изразиха мнението си, че министър-председателят на Соломоновите острови Манасе Согаваре търси по-тесни връзки с Китай като защита срещу собствената си политическа уязвимост.

„Премиерът Согаваре няма друг избор, освен да се привърже към Китайската народна република [КНР] за своето политическо оцеляване и наследство, но не всички жители на Соломоновите острови подкрепят симбиотичната връзка Согаваре-PCR“, се казва в телеграмата, изпратена през април 2022 г.

Американски дипломати също така предупредиха, че нарастващият дискомфорт от влиянието на Китай на Соломоновите острови „няма да доведе автоматично до заключение „САЩ са добри“ и че „значителна част“ от населението не вижда себе си като на страната на нито едно от двете САЩ или Япония в кампанията на Соломоновите острови по време на Втората световна война.

Ал Джазира получи документите, които бяха частично редактирани, след искане за свобода на информацията от Американската агенция за международно развитие.

Соломоновите острови, разположени на около 2000 км североизточно от Австралия, са сред редица слабо населени тихоокеански островни нации, където Пекин се бори с Вашингтон и неговите съюзници за влияние.

Въпреки че е дом на малко над 700 000 души, архипелагът и други островни държави като Кирибати и Вануату получиха изключително внимание от политиците във големите сили поради стратегическото си местоположение в Тихия океан.

През 2022 г. Китай и Соломоновите острови подписаха споразумение за засилване на сътрудничеството си в областта на сигурността въпреки протестите на САЩ, Австралия и Нова Зеландия, които се опасяват от перспективата за китайска военна база в Тихия океан.

По-късно същата година австралийската федерална полиция дари 60 пушки MK18 и 13 полицейски автомобила на RSIPF, което предизвика предупреждения за „милитаризация“ от политическата опозиция на Соломоновите острови.

Хониара прекрати дипломатическото си признаване на Тайван през 2019 г., за да изгради дипломатически връзки с Пекин, който смята самоуправляващия се остров за своя територия.

Офисът на министър-председателя и кабинета на Соломоновите острови, RSIPF и китайското посолство в Хониара не отговориха на искания за коментар.

Държавният департамент на САЩ не отговори на искане за коментар навреме за публикуване.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР