Китай успешно изстреля космическата сонда Айнщайн, за да наблюдава от

...
Китай успешно изстреля космическата сонда Айнщайн, за да наблюдава от
Коментари Харесай

Китай изстреля сондата „Айнщайн“ за наблюдение на космически процеси

Китай сполучливо изстреля галактическата сонда " Айнщайн " , с цел да следи от орбита рентгеновото лъчение, което съпровожда огромни промени във Вселената като конфликти на неутронни звезди, отделяне на небесни тела от огромни черни дупки,  освобождение на високоенергийни частици, заяви на уеб страницата си Европейската галактическа станция (EКА).

Проектът е взаимен на Китайската академия на науките, ЕКА и на Института " Макс Планк " за извънземната физика в Германия.  
Сондата е изстреляна с ракетата " Чанчжън 2С " от космодрума Сичан в провинция Съчуан.

Сондата " Айнщайн " е оборудвана с най-нови принадлежности - два рентгенови телескопа, като единият има необятно зрително поле, а другият се характеризира с висока сензитивност. Участие в тях има и ЕКА.

Сондата ще предава и сигнали за активиране на други оптични принадлежности на Земята и в околоземното пространство. Очаква се тази технология да разреши на учените да по-добре да схванат значими процеси, които протичат в космоса.

" Бих желала да поздравя сътрудниците ни от Китайската академия на науките за сполучливото пускане на новаторска задача, която е на път да реализира огромен прогрес в региона на рентгеновата астрономия ", споделя професор Карол Мъндел, теоретичен шеф в ЕКА. " Ценим интернационалното съдействие за развиване на науката и задълбочаване на разбирането ни за космоса. Пожелавам на екипа на сондата " Айнщайн " доста сполучлива задача ".

ЕКА ще получи достъп до 10 % от данните, получени от наблюденията на апарата.

След изстрелването си сондата доближава орбита на височина към 600 км . Космическият уред обикаля Земята на всеки 96 минути и може да следи съвсем цялото нощно небе единствено за три обиколки.

В идващите шест месеца специалистите ще се занимават с тестване и калибриране на инструментите. След подготвителната фаза сондата " Айнщайн " ще остане най-малко три години , наблюдавайки деликатно цялото небе.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР