- Китай умишлено е скрил или унищожил доказателства за избухването

...
- Китай умишлено е скрил или унищожил доказателства за избухването
Коментари Харесай

5 западни разузнавания: Китай скри и унищожи данни за коронавируса

- Китай съзнателно е скрил или унищожил доказателства за експлоадирането на пандемията от ковид . Това се споделя в документ, направен от разследващите служби на САЩ, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия, до който е получило достъп австралийското издание The Saturday Telegraph, цитирано от тв канала Фокс нюз. Разузнаванията на петте страни са обединени в алианса Five Eyes, от чието име е отчета. Заключението в него е, че укриването на истината от Китай е " нахлуване против интернационалната бистрота ". 

Документът, който се състои от 15 страници, вероятно ще ускори още натиска върху китайското държавно управление да изясни ранните изказвания, в които се отхвърляше, че вирусът може да се предава сред хората; мълчанието на лекарите; унищожаването на доказателства и отводът да се предоставят проби на учени, работещи за създававнето на ваксина. 

Според отчета на Five Eyes Китай стартира да постанова цензура на новините за вируса в интернет търсачките и обществените медии от 31 декември, като изтрива термини като " разновидност на ТОРС “, „ пазар за морски блага в Ухан “ и „ незнайна пневмония в Ухан “. На 3 януари Националната здравна комисия на Китай разпорежда проби от вируса да бъдат трансферирани в определени тестови уреди, или да бъдат унищожени, като в това време е издадена „ заповед да не се разгласяват данни “ за болестта. На 5 януари пък Общинската здравна комисия в Ухан спира ежедневно да актуализира броя на новозаразените и в продължение на 13 дни няма съобщения за заболелите, се споделя още в документа на разследващите служби.  

До 20 януари китайските управляващи отхвърлят, че вирусът може да се разпространява между хората, „ макар доказателствата за предаване от човек на човек от началото на декември “, написа още в документа. В него се споделя също, че през февруари " Пекин упорствал Съединени американски щати, Италия, Индия, Австралия, прилежащи страни в Югоизточна Азия и други да не се пазят посредством ограничавания за пътешестване, даже когато Китай въвел строги рестрикции на своя територия ". Според 5-те разследващи служби " милиони хора напускаха Ухан след експлоадирането на болестта и преди властта в Пекин да затвори града на 23 януари. "

В документа на разследващия алианс Five Eyes не са спестени и рецензии към реакцията на Световната здравна организация. Китай и СЗО неведнъж отхвърлят рецензиите за дейностите си по отношение на ковид.

Американското разузнаване към този момент не удостоверява съществуването на въпросния документ. Високопоставен US чиновник обаче съобщи пред " Фокс ", че известията за наличието на документа са като мнението на разузнаването на Съединени американски щати, съгласно което Китай е знаел по-рано в сравнение с разгласи, че болестта се предава сред хората, както и че властта в Пекин е била наясно, че става въпрос за нов тип ковид и че той се популяризира по-широко, отколкото е докладвано на интернационалната общественост в първите седмици от експлоадирането на епидемията.

В отчета обаче имало и някои разлики, съгласно висшия американски чиновник, чието име не се оповестява. Например, че съгласно Австралия вирусът е тръгнал от пазар в град Ухан, както настояват китайците. Американското разузнаване обаче към момента не удостоверява това категорично и към този момент се дистанцира от сходно умозаключение.

- Жертвите на ковид в международен мащаб наближават четвърт милион. Потвърдените случаи на COVID-19 са 3 428 422, а умрелите - 243 831 души, демонстрират данни на института " Джонс Хопкинс ". Най-засегнатата страна остават Съединени американски щати, с над 1.3 млн. случаи и 66 385 жертви. Продължаваме и през днешния ден да следим събитията от последните часове:

- Излекуваният от ковид британския премиер Борис Джонсън призна, че бил в сериозно положение и по време на болничното лечението са употребявани " литри и литри " О2, с цел да спасят живота му . Той даде искрено изявление за в. " Сън ". В него министър-председателят споделя, че е бил включен към апарати, а мониторите показвали, че " индикаторите вървят в неправилна посока ". " Беше доста тежък миг, няма да отхвърлям... Питах се по какъв начин ще се измъкна от всичко това ", споделя Джонсън. Премиерът разкрива, че е бил направен план за изключителни дейности при положение, че той почине от ковид.

Премиерът на Англия споделя също, че " беше мъчно да допускам, че единствено за няколко дни здравословното ми състояние се е утежни дотам ". Премиерът беше диагностициран с ковид на 26 март, а след 10-дневно домашно лекуване беше настанен в болница. По време на болничната терапия, която продължи седмица, Борис Джонсън изкара няколко дни в интензивно поделение. В понеделник беше първият му работен ден, откакто се възвърне от болестта. 

Борис Джонсън съобщи, че се усеща късметлия, тъй като съумял да победи болестта, и животът му е бил избавен с помощта на " прелестните " грижи в болничното заведение. Миналата седмица министър председателят стана татко, а новороденият си наследник кръсти на лекарите, избавили живота му. 

Жертвите на ковид във Англия надхвърлят 28 000 души от 183 500 инфектирани.

-   Лидерите на двете камари на американския Конгрес демонстрираха извънредно единодушие и единодушно отхвърлиха предлагането на администрацията на президента Доналд Тръмп за бързо тестване на законодателите за COVID-19, когато се върнат на работа, оповестиха осведомителните организации.  " Конгресът е признателен за великодушното предложение на администрацията да внедри бързи тестови благоприятни условия за коронавируса на Капитолия, само че към този миг ние с почитание отхвърляме офертата ", показаха в взаимно изказване лидерът на републиканското болшинство в Сената на Съединени американски щати Мич Макконъл и ръководителят на Камарата на представителите демократката Нанси Пелоси. Те упорстват тестванията  да бъдат ориентирани " към първата линия за битка с ковид, където те могат да създадат най-хубавото за най-кратко време ".

Президентът Доналд Тръмп разкритикува отхвърли на двете камари на Конгреса и даже допусна, че Нанси Пелоси ще употребява този ход като " опрощение да не се появи на работа ". " Няма причина да отхвърлят това, с изключение на политиката. Имаме доста проби. Може би имат потребност от нов лекар там. " Лудата " Нанси П. ще го употребява като опрощение да не се появи на работа! ", писа Тръмп в " Туитър ". 

Сенатът на Съединени американски щати възобновява работа на следващия ден, а Камарата на представители също изрази подготвеност да стартира съвещания от понеделник, само че по лекарски съвет към този момент конгресмените няма да се събират най-малко до края на другата седмица. 

- Германия отваря църквите, само че при строги ограничавания. Ще влизат избран брой хора, те ще би трябвало да съблюдават отдалеченост от 2 метра. Пеенето е неразрешено, а свещените ще носят маски, когато дават причестяване.

- Словения стартира поетапно да отваря учебните заведения от 15 май, съобщи министърът на науката, образованието и спорта Симона Кустец, представен от локалните медии. В класните стаи ще се върнат децата от първи до трети клас, зрелостниците, учениците със специфични потребности и тези, които би трябвало да си покачат оценките. Властите плануват също да бъдат отворени и детските градини. В учебните заведения би трябвало да има по-малко възпитаници, като евентуално една паралелка ще бъде разграничена на две, изясни министър Кустец. Ще бъдат обезпечени дезинфектанти и постоянно проветряване на пространствата, а носенето на маски ще бъде наложително единствено за учениците над 12-годишна възраст. 

- Легендарният американски вложител Уорън Бъфет се освободи от акциите си в четири водещи американски самолетни компании. " Светът е различен ", разяснява Бъфет по адрес на авиационната промишленост. Той счита, че тържищата не са стигнали дъното и ще преживеят нови разтърсвания.

- Европейските водачи ще обединят старания против ковид, като в понеделник се чака да се организира онлайн конференция, на която ще се разисква набирането на 7.5 милиарда евро за поддръжка на световния отговор на пандемията, в това число търсенето на ваксина и лекуване.

 

Събитията от миналото денонощие:

- Френското държавно управление реши през вчерашния ден да удължи с два месеца, до 24 юли , изключителното санитарно състояние, въведено поради епидемията от Covid-19, съобщи Франс прес, като се базира на министъра на опазването на здравето Оливие Веран. Извънредното санитарно състояние е в действие от 24 март в страната и се предвиждаше то да бъде анулирано на 23 май. Но управляващите са решили, че това би било прибързано и че рисковете за ускорение още веднъж на епидемията ще бъдат огромни при положение на внезапно прекратяване на настоящите ограничаващи ограничения. Това се показва в план на нормативен акт, обсъждан през днешния ден от френското държавно управление, който ще бъде обсъждан в понеделник в Народното събрание.

В плана на нормативния акт се приказва и за въвеждане на " осведомителна система ", касаеща болните и тяхното обграждане, като продължителността на тази система ще бъде една година. Във Франция излизането от изолацията ще стартира на 11 май. Днес френският здравен министър съобщи, че хората ще би трябвало да се научат да живеят за известно време с вируса. Във Франция от Covid-19 починаха 24 594 души, като това са данните от през вчерашния ден вечерта. Очаква се довечера те да бъдат обновени.

- 19.9% от жителите на Ню Йорк имат антитела против ковид , съобщи губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо на конференция, базирайки се на данните от проби.

Ню Йорк е в центъра на епидемията от ковид в Съединени американски щати. Общо в града съгласно управляващите са открити 164 505 случая на COVID-19, приети в болница са 42 417 души, 13 хиляди са умряли. Населението на града е към 8,6 милиона души.

Според Куомо, управляващите са тествали за антитела хора от целия щат. Общо сега са тествани 15 хиляди души. Според губернатора, изследването демонстрира, че 12,3% от популацията на щата има антитела против COVID-19. Според данни, предоставени от Куомо, антитела са открити при 19,9% от жителите на град Ню Йорк. Всички данни са предварителни и осреднени.

„ Говорейки за Ню Йорк, виждате най-вече хора с антитела против ковид в Бронкс - 27,6%, в Бруклин - 19,2%, в Манхатън - 17,3%, в Куинс - 18, 4%, и 19.2% на Статън Айлънд, “, сподели Куомо.

 

-  Коронавирусът се популяризира измежду министрите в съветското държавно управление, откакто министър председателят Мишустин беше диагностициран със болестта в четвъртък. Руският министър на строителството Владимир Якушев е инфектиран с ковид и е настанен в болница, съобщи ТАСС. Зам.министърът му Дмитрий Волков също е болен и е в лечебно заведение. " Ще се лекувам в една от градските лечебни заведения. Ще поддържаме връзка ", декларирал Якушев, представен от пресцентъра на Министерството на строителството. Задълженията на Якушев краткотрайно ще изпълнява зам.министърът Никита Стасишин. 

В четвъртък стана ясно, че министър председателят Михаил Мишустин е инфектиран с ковид. Той осведоми президента Владимир Путин във видеоконферентен диалог. Вчера Мишустин беше признат в болница в Москва, а отговорностите му в интервала на лекуването ще изпълнява е първият вицепремиер Андрей Белоусов. 

Само в последните 24 часа в Русия са дали позитивни проби за болестта 9623-ма, като половината от тях са в Москва. Над 110 хиляди души са инфектирани в Русия, а жертвите са повече от 1200.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Фахрудин Радонич е отказал достъп до територията на страната на съветски военни експерти, които са били поканени, с цел да дезинфекцират против ковид град Мостар , съобщи ТАСС, като цитира известие на ведомството. Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина не е дал позволение на гранична полиция да пропусне съветския военно-санитарен ескорт на границата сред Сърбия и Босна и Херцеговина. Руснаците били поканени да дезинфекцират град Мостар от ръководителя на босненското председателство Драган Чович.

- Американските управляващи утвърдиха пробно лекарство при пациенти с ковид . Става дума за Remdesivir, в началото направено за лекуване на ебола. " Това в действителност е доста обещаваща обстановка ", съобщи Доналд Тръмп в наличието на Даниел О`Дей, изпълнителен шеф на компанията Gilead Sciences, чиято разработка е Remdesivir.

Белият дом забрани на главния специалист по инфекциозни заболявания в САЩ доктор Антъни Фаучи да даде показания в Конгреса  относно реакцията на президента Доналд Тръмп против ковид. Комисията, която разследва дали администрацията на Тръмп съответно е реагирала на пандемията, изиска да изслуша доктор Фаучи идната седмица. Според Белия дом това би било " контрапродуктивно ", защото Фаучи е част от екипа, особено образуван от Тръмп за битката с разпространяването на ковид. Конгресът е доминиран от Демократическата партия.

„ Докато администрацията на Тръмп продължава да предприема мерки срещу COVID-19, измежду които безвредното връщане на живота в Америка и бързото създаване на ваксина, е контрапродуктивно тъкмо хората, които вземат участие в тези процеси, да се явяват на чувания в Конгреса ", съобщи представителят на Белия дом Джъд Диър в отговор, разпратен до информациноните организации.

Д-р Фаучи няколко пъти се опълчи на изявления на Тръмп за вероятни решения в битката със болестта. Експертът предупреди, че разхлабването на разпоредбите за обществена отдалеченост може да докара до втора вълна на ковид в Съединени американски щати. С това Фаучи си навлече остри рецензии от последователи на президента, които упорстват за обновяване на стопанската система на страната, с цел да се избегне още по-голяма рецесия. В средата на април Тръмп ретуитна апел на собствен последовател за уволнението на Антъни Фаучи и това провокира съмнения, че специалистът ще бъде отхвърлен, само че към този момент той продължава да е отпред на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на Съединени американски щати. 

Жертвите от COVID-19 в Съединени американски щати наближиха 65 000. През последните 24 часа починаха 1883 души. САЩ са с най-висок брой на смъртните случаи в целия свят. 

- Фризьори от Неапол  пък проведоха митинг против решението на италианските управляващи фризьорските салони да не отварят порти през май поради епидемията. Те стачкуваха като подстригваха и бръснеха гратис клиенти на площад „ Бовио “ в града.  Фризьорите-демонстранти бяха с маски, ръкавици и даже защитни шлемове. Те упорстват за неотложно отваряне и споделят, че в противоположен случаи ще почнат да работят незаконно и да обикалят домовете на хората, като това ще усили риска от болест за техните клиенти.

- В Испания от днес към този момент са факт някои облекчения. Възрастните и децата над 14 години ще могат да спортуват и да се разхождат от 6 до 10 часа сутринта и от 20 до 23 часа вечерта локално време. Гражданите над 70 години също ще могат да излизат за няколко часа заран или вечер, а от 12 до 19 часа е времето за разходки с дребни деца. Освен това спортните занимания би трябвало да са един път дневно, да се практикуват независимо и да са в рамките на населеното място.

Испания е измежду най-засегнатите от ковид страни в света - инфектираните там са над 213 000 души, а жертвите надвишават 24 000. Властите започнаха да отстраняват някои от въведените през март строги ограничения едвам предходната седмица, като първо позволиха на децата на излизат на открито.

- Ирландското държавно управление също одобри решение за поетапно облекчение на ограниченията, свързани с ковид. На специфичен брифинг министър председателят Лио Варадкар сподели, че рестриктивните мерки ще бъдат намалявани последователно от 18-и май като ще се минава към идната фаза, единствено в случай че разпространяването на заболяването остане под надзор.  Още от 5-и май обаче ще бъдат облекчени някои от рестрикциите. Така да вземем за пример хората на възраст над 70 години, които до момента трябваше да се намират по домовете си в строга самоизолация, ще могат да излизат на открито, само че като заобикалят близкия контакт други хора. Освен това жителите към този момент ще могат да се придвижват в радиус от пет вместо досегашните два километра от домовете си. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР