Китай проявява огромен интерес към футбола, има население от 1,4

...
Китай проявява огромен интерес към футбола, има население от 1,4
Коментари Харесай

Корупция, пандемия, Си Дзинпин: Защо китайският футбол е толкова зле?

Китай демонстрира голям интерес към футбола, има население от 1,4 милиарда души и авторитетен водач, който е решен да реализира триумф за страната си в този спорт. Тогава за какво китайският футболен тим е толкоз слаб?

Си Дзинпин има отговор – корупцията.

От края на 2022 година инспектори на Комунистическата партия са задържали някои от най-изтъкнатите китайски футболни деятели, които са упрекнати в предоставяне и взимане на подкупи, манипулиране на мачове и търговия с услуги, като всичко това е уязвило престижа на необятно известния спорт.

Сред тях е Ли Тие, някогашна футболна звезда, станал треньор, който признава, че е уреждал мачове, с цел да обезпечи триумф на футболните си клубове.

Държавните медии настояват, че Ли е дал рушвет за позицията си на старши треньор в мъжкия народен тим на Китай. Сумата е 3 милиона юана - стойност над 400 000 $ по настоящия курс, написа The Wall Street Journal в разбор.

Изповедта на Ли бе излъчена тази седмица като част от документален филм на държавната телевизия, в който фигури от футболната промишленост - в това число длъжностни лица, ръководители, треньори и играчи - разказват подправянето на резултати и назначенията на личен състав в подмяна на пари и облаги. Филмът е най-подробният до момента роман за корупционния скандал в китайския футбол, отбелязва WSJ.

" Футболният бранш е обиден от систематични и опустошителни равнища на корупция ", съобщи контрольор по битка с корупцията. Бившият президент на Китайската футболна асоциация (CFA) Чен Сюан, също се разкайва пред камерата, защото е приел рушвет, с цел да поддържа назначението на Ли като старши треньор на Китай.

" Феновете могат да толерират изостаналостта на китайския футбол, само че не могат да толерират корупцията. Ако има лекарство за смирение, което мога да купя, подготвен съм да дам живота си, за него ", споделя Чен.

В документалния филм не се прецизира какви правосъдни процедури са подхванали управляващите против арестуваните чиновници, появили се в него, защото никой от тях не може да бъде открит за коментар от медиите, оповестява WSJ. Междувременно, съгласно държавен вестник, CFA е помолила личния състав си да гледат документалния филм и да изпратят писмени есета, в които да отразяват наученото.

Китай има слаби резултати във футбола, макар че за страната това е един от най-големите спортове, който съгласно публични оценки наброява повече от 100 милиона почитатели. Мъжкият народен тим е достигал до Световнoто състезание единствено един път - през 2002 година, когато губи и трите мача от груповата фаза.

Някои специалисти от спортната промишленост настояват, че желанието на Комунистическата партия да управлява обществото - инстинкт, който се е засилил под управителния жанр на Си, е задушило нововъведенията, нужни за развиването на спорта.

Други показват проблемите в бизнес моделите на доста китайски футболни клубове, които нямат устойчиви източници на доходи и разчитат в огромна степен на парични инжекции от корпоративни вложители, отбелязва WSJ.

За финален път Пекин организира огромна антикорупционна чистка във футболната си промишленост през 2010 година, когато десетки админи, играчи и съдии получиха санкции, включващи затвор, санкции и доживотна възбрана за присъединяване в спорта.

Но опциите за подкупи още веднъж се усилиха, откакто в края на 2012 година на власт пристигна Си, който се прогласи за футболен почитател.

Той съобщи, че желае Китай да се класира за Световната купа, да бъде неин хазаин и да я завоюва. През 2015 година водачът утвърди огромни промени за превръщането на страната във водеща футболна мощ, което подтиква прилив на вложения в спорта.

Китайски бизнесмени наляха пари в клубове, като пръснаха стотици милиони долари за играчи, заплати и уреди. Разходите доведоха известни задгранични играчи в китайската Суперлига, най-високото равнище на футболното съревнование в страната. Балонът в последна сметка се спука, защото пандемията и спадът на пазара на недвижими парцели понижиха приходите на тимовете и техните корпоративни притежатели.

Самият Си е изразявал скептицизъм във връзка с китайския футбол. В диалог с министър-председателя на Тайланд през ноември той съобщи, че Китай е имал шанс да победи съседа си от Югоизточна Азия в неотдавнашен мач. " Мисля, че имахме доста шанс. Защото в този момент, не съм толкоз сигурен за равнището на нашия тим... има възходи и падения ".

Ли Тие, звезден полузащитник от предишното, играл за клуба от британската Висша лига Everton, утвърди треньорските си качества в родината си, като изведе два второстепенни футболни клуба в CSL.

И в двата случая той употребява въздействието си на някогашна футболна звезда, с цел да помогне за организирането на мачове, което е промотирало тимовете му, съгласно документалния филм. Окуражен от триумфа си, Ли помолил втория клуб, Wuhan Zall, да му помогне да бъде назначен за старши треньор на мъжкия народен тим на Китай.

Според проверяващите Чен, по това време президент на CFA, е станал предразположен към подкупи, откакто е схванал какъв брой мъчно ще бъде да извърши проектите на Си за ремонт на спорта. Wuhan Zall е дал 2 млн. юана на Чен, а Ли настрана е платил 1 млн. юана на различен чиновник на CFA. Подкупите обезпечили на Ли да стане основен треньор на Китай при започване на 2020 година, само че слабите резултати провокирали уволнението му в края на 2021 година

Спадът в китайския футбол продължава от началото на репресиите. Мъжкият народен тим заема 79-о място в света към декември, като изостава от страни като Исландия и Демократична република Конго, разяснява WSJ.

Отборът загуби с 2:1 в другарски мач с Хонконг по-рано този месец - първото проваляне на континентален Китай от интернационалния тим на града от близо четири десетилетия, с изключение на загубата с дузпи през 1995 година Според известия в локалните медии мачът се е играл в Абу Даби при закрити порти по искане на двете футболни асоциации, тъй че не е имало почитатели, които да станат очевидци на разгрома.

Националният тим на Китай се изправя против Таджикистан в събота в първия от трите мача от кръга на Купата на Азия, най-големия интернационален шампионат в района. Китай в никакъв случай не е печелил шампионата.

Властите се надяват, че последната чистка може да помогне за съживяването на локалния футбол. " Само посредством взаимни и непрекъснати старания на всички страни, буйните полета на китайския футбол могат да доведат до жива пролет ", се споделя във кино лентата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР