Китайските акции получават кратък ръст от първото намаление на данъка върху търговията с акции от 2008 г.

...
Китай предприе серия от стъпки, за да възстанови доверието на
Коментари Харесай

Китай предприе серия от стъпки, за да възстанови доверието на инвеститорите във втората по големина икономика в света, включително намаляване на данъка върху търговията с акции за първи път от 2008 г.

Чуждестранните инвеститори изхвърлиха китайски акции на стойност милиарди долари през последните няколко седмици, докато перспективите пред икономиката се влошиха.

Съобщенията повишиха китайските акции в понеделник. Въпреки това, голяма част от печалбите се изпариха до следобеда, тъй като инвеститорите се върнаха към тревогите за кризата с недвижимите имоти в Китай и бавните перспективи за растеж.

Гербовият налог върху сделките с акции, който беше 0,1%, ще бъде намален наполовина в понеделник, според съвместно изявление на Министерството на финансите и Държавната данъчна администрация, публикувано в неделя. Ходът беше насочен към „съживяване на капиталовия пазар и повишаване на доверието на инвеститорите“, казаха регулаторите.

Това е първото подобно намаление от 24 април 2008 г., когато Пекин намали таксата за търговия с акции от 0,3% на 0,1%, за да подкрепи пазара по време на сътресенията, причинени от световната финансова криза. Това движение незабавно предизвика скок от 9,3% в Shanghai Composite Index, отбелязвайки второто най-голямо дневно увеличение в историята по това време.

Отделно в неделя Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC), най-големият наблюдател на ценните книжа в страната, също разкри няколко мерки за „повишаване на доверието на инвеститорите“ в провисналия фондов пазар.

Мерките включват намаляване на размера на обезпеченията, които търговците на акции трябва да държат при своите брокери, забавяне на темпото на първоначалните публични предлагания и определяне на ограничения върху това колко и колко често основните акционери на регистрирани компании могат да продават своите акции на фондовия пазар, според множество изявления от CSRC.

Китайските фондови пазари се понижиха рязко през последните седмици, тъй като инвеститорите се притесняваха от влошаващото се забавяне на втората по големина икономика в света и нейната криза с недвижимите имоти. От 7 август офшорни инвеститори са продали китайски акции на нетна стойност от 78 милиарда юана (11 милиарда долара) в рамките на три седмици, според данни от търговската схема на Stock Connect в Хонконг.

Общо изглед отгоре на силуета от Lujiazui и река Huangpu в Шанхай, Китай е заснет на 7 август 2023 г. Общ изглед отгоре на силуета от Lujiazui и река Huangpu в Шанхай, Китай е заснет на 7 август 2023 г. Ying Tang/NurPhoto/Getty Images

„Последиците от намаляването на гербовия данък е много по-голямо от просто спестяване на търговски разходи за инвеститорите, тъй като изпрати сигнали до пазара, че висшето ръководство обръща голямо внимание на китайския фондов пазар, за да съживи инвестиционните настроения“, каза Крис Лиу , старши портфолио мениджър за акции на континентален Китай в Invesco.

Тези мерки също „спомагат за подобряване на ликвидността на пазара и за намаляване на предлагането на акции, което е положително за цялостната ситуация на търсенето на предлагане за китайския пазар на акции A“, каза Лиу, имайки предвид деноминираните в юани акции на китайски компании, които търгуват на Шанхайския или Шенженска фондова борса.

Hang Seng в Хонконг (HSI) Индексът се повиши с цели 3,4% в понеделник, преди да намали печалбите до 1%. Китайският индекс Shanghai Composite се повиши с до 5% в началото на търговията. Но до края на сесията беше само с 1,1% по-висок.

„Въпреки че китайското правителство успя временно да повдигне настроенията на инвеститорите, необходими са по-конкретни мерки за разрешаване на кризата в сектора на имотите и … за обръщане на низходящите очаквания за китайската икономика“, каза Кен Чеунг, главен азиатски валутен стратег за Mizuho Bank.

На 18 август Hang Seng се плъзна в технически мечи пазар, което означава, че е паднал с повече от 20% от последния си връх, който беше достигнат в края на януари.

До понеделник Hang Seng падна с 10% досега тази година, докато Shanghai Composite загуби 0,6%.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР