Китай предложи на Великобритания преговори за сключване на споразумение за

...
Китай предложи на Великобритания преговори за сключване на споразумение за
Коментари Харесай

Китай предложи на Лондон преговори за свободна търговия

Китай предложи на Англия договаряния за подписване на съглашение за свободна търговия след Брекзит, осведоми " Ройтерс ".

Пекин се пробва да се сближи с Лондон на фона на комерсиалната война с Вашингтон, въпреки че почитан китайски посланик повтори, че вратата за разговор остава отворена.

Китай търси съдружници в борбата със Съединени американски щати, инициирана от администрацията на Доналд Тръмп, която упреква азиатския колос в кражба на интелектуална благосъстоятелност и упорства Пекин да купува повече американски артикули, с цел да се понижи комерсиалният остатък от 350 милиарда $.

Пред публицисти в Пекин след срещата с английския външен министър Джереми Хънт, министърът на външните работи на Китай Уан И съобщи, че двете страни са постигнали единодушие да усилят търговията и вложенията.

Хънт от своя страна разкри, че Уан И е предложил " да стартират разисквания за допустимо съглашение за свободна търговия сред Англия и Китай след Брекзит ".

" Това е нещо, което приветстваме и ние отговорихме, че ще го проучим ", добави английският министър, само че не разкри детайлности.

Уан И не загатна съответно предлагането за започване на договаряния за подписване на съглашение за свободна търговия, само че посочи, че двете страни са се договорили да сближат тактиките си за развиване и да разширят търговията и вложенията.

Китай и Англия също по този начин би трябвало да се опълчват на комерсиалния протекционизъм и да защитят международната свободна търговия, добави китайският външен министър.

Търговско съглашение с Китай би било политическа победа за английското държавно управление, само че публично договарянията не могат да стартират преди Лондон да напусне Европейски Съюз. Обикновено са нужни доста години за подписване на съглашение за свободна търговия.

Министърът на външните работи на Китай за следващ път разкритикува Вашингтон за държанието на Съединени американски щати.

Китай не е виновен за комерсиалния дисбаланс сред Вашингтон и Пекин, акцентира той и уточни като фактори международната роля на американския $, високите равнища на ползване в Съединени американски щати, американските ограничавания в износа на технологии и други.

Според него Съединени американски щати печелят от търговията с Китай. Той е уверен, че комерсиалният спор би трябвало да бъде позволен в границите на Световната комерсиална организация.

Китай не желае да взе участие в комерсиална война, само че ние би трябвало да предприемем контрамерки поради това нападателно държание на Съединени американски щати, безапелационен Уан И.

Винаги е отворена вратата за разговор и договаряния, само че разговорът би трябвало да се базира на пълноправие и взаимно почитание на разпоредбите. Едностранните закани и напън ще имат единствено противоположен резултат, посочи китайският министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР