Китай облекчава капиталовия контрол, за да привлече силно необходимите чуждестранни инвестиции

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Китай позволява на чужденците в Шанхай и Пекин да пренасят парите си свободно в и извън страната, в значителна стъпка към облекчаване на строгия капиталов контрол, докато се опитва да привлече чуждестранни инвеститори.

Новината беше обявена само седмици, след като официални данни показаха, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната са достигнали рекордно тримесечно дъно на фона на спад в бизнес доверието.

Чуждестранните инвеститори - физически лица или компании - в пилотната зона за свободна търговия в Шанхай, където се намират десетки хиляди фирми, могат да превеждат средствата си без никакви ограничения или забавяне, според изявление на градската управа, публикувано в четвъртък.

Средствата трябва да бъдат „реални и [законно] съвместими“ и свързани с техните инвестиции в Китай, се казва в него. Правилата, които не се прилагат за гражданите на континентален Китай, влязоха в сила на 1 септември.

Зоната за свободна търговия в Шанхай е една от най-големите в Китай и е малко по-голяма от град Сиатъл.

Това е домът на Gigafactory на Tesla, както и на централните офиси на стотици мултинационални компании, включително HP, AstraZeneca и BlackRock.

В същия ден градската управа на Пекин предложи подобни разпоредби, обещавайки да улесни трансграничните финансови потоци за чуждестранни предприятия. Търси обществена обратна връзка за предложението.

Политиките са насочени към привличане на чуждестранни инвестиции за изграждане на отворена икономика, казаха от правителството.

Китай поддържа „затворена“ капиталова сметка, което означава, че компаниите и физическите лица не могат да пренасят пари в или извън страната, освен в съответствие със строги правила.

Вицегуверньорът на Народната банка на Китай (PBOC) Pan Gongsheng говори на пресконференция в Пекин, Китай, 3 март 2023 г. Вицегуверньорът на Народната банка на Китай (PBOC) Пан Гонгшенг говори на пресконференция в Пекин, Китай, 3 март 2023 г. Флорънс Ло/Ройтерс

Китайската валута отслабна с повече от 6% спрямо щатския долар от началото на април, тъй като икономическият растеж загуби инерция и централната й банка облекчи паричната си политика по-агресивно от западните й колеги. Слабата валута може допълнително да намали инвестиционната привлекателност на страната и да ускори изтичането на капитали.

Мерките от четвъртък са последното усилие на правителството на китайския лидер Си Дзинпин да привлече чужд капитал и да стабилизира връзките със Запада.

Измерителят на ПЧИ в Китай се понижи през второто тримесечие, достигайки най-ниското си ниво от 1998 г., когато започнаха да се регистрират, според данни, публикувани от Държавната администрация за чуждестранна валута миналия месец.

Отделна статистика, публикувана от министерството на търговията в неделя, показа, че измерването на ПЧИ е спаднало с повече от 5% през първите осем месеца на 2023 г. в сравнение с година по-рано.

Ниска увереност

Бизнес доверието сред американските фирми в Китай изглежда е спаднало.

Във вторник проучване на Американската търговска камара в Шанхай показа, че само 52% от респондентите са оптимисти за своите петгодишни бизнес перспективи, най-ниското ниво от началото на проучването през 1999 г. Това се сравнява с 55% през 2022 г. и 78% през 2021 г.

Чуждестранните компании и инвеститори станаха предпазливи по отношение на нарастващите рискове във втората по големина икономика в света, включително забавяне, белязано от слабо вътрешно търсене и жилищна криза, желанието на Пекин да даде приоритет на националната сигурност пред икономическия растеж и влошените отношения между Китай и много западни страни.

Наскоро Китай предприе серия от стъпки за стабилизиране на външната търговия и инвестициите, включително намаляване на данъка върху търговията с акции за първи път от 2008 г.

В понеделник Народната банка на Китай се срещна с редица водещи западни компании, включително JP Morgan, Tesla и HSBC, обещавайки допълнително да отвори финансовата индустрия и да „оптимизира“ оперативната среда за задгранични компании.

Последното облекчаване на капиталовия контрол е част от политически пакет, обявен от Пекин и Шанхай, двата най-големи града в страната, за улесняване на външната търговия и инвестициите.

Емигрантите, работещи в чуждестранни предприятия в зоната за свободна търговия в Шанхай - включително служители от Хонг Конг, Макао и Тайван - могат да прехвърлят доходите си в чужбина без ограничения, съгласно правилата.

Политиката на Пекин съдържа подобни мерки. Той също така обеща да улесни чуждестранните компании да прехвърлят данни в чужбина с „бързи“ канали и ги насърчи да инвестират в производството от висок клас, услугите и зелените индустрии в града.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР