Китай няма намерение да се откаже от статута си на

...
Китай няма намерение да се откаже от статута си на
Коментари Харесай

Китай брани статута си на развиваща се страна, въпреки натиска на САЩ

Китай няма желание да се откаже от статута си на разрастваща се страна - от " специфичния и диференциран режим ", с който се употребява в Световната комерсиална организация (СТО), написа South China Morning Post.

Независимо, че Китай към този момент се утвърди като втората най-голяма стопанска система в света и най-големият световен експортьор, той желае да резервира статута си на " разрастваща се страна ". Това разрешава Пекин да дава дотации в селското стопанство и други браншове, да слага при интернационалната търговия по-високи бариери за влизането на локалния пазар, в сравнение с тези в развитите страни.

Съединени американски щати от дълго време се оплаква, прекалено много членове на Световната комерсиална организация - към две трети, се дефинират като разрастващи се страни и се употребяват от преимуществата на този статут.

Официалният представител на Министерството на търговията на Китай, Гао Фенг, съобщи на конференция предходната седмица, че Китай ще поддържа тази своя позиция. Независимо от това, че Бразилия се е съгласила да се откаже от този статут в подмяна на поддръжка от Съединени американски щати за присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

" Позицията на Китай по повод промените в Световната комерсиална организация е доста ясна. Китай е най-голямата разрастваща се страна в света ", акцентира Гао.

Той добавя, че Пекин няма да се отклонява от своите интернационалните отговорности и е подготвен да поеме отговорности в СТО, съвместими с равнището на икономическото развиване е опциите на страната. В същото време Китай ще работи с другите разрастващи се страни - членове на СТО, с цел да пазиме уверено нашите съществени права, показва Гао.

Китай, Индия, Южна Африка и Венецуела излязоха срещу предлагането на Съединени американски щати за промяна на " специфичния и диференциран режим ", действителен в организацията. Четирите страни към този момент показаха в СТО документ, в който се споделя, че независимата подготовка на членовете на организацията като разрастващи се страни е отдавнашна процедура и служи по най- добър метод на задачите на Световната комерсиална организация. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР