Китай може да пренасочи вниманието си към вътрешния си пазар,

...
Китай може да пренасочи вниманието си към вътрешния си пазар,
Коментари Харесай

Китай се фокусира върху вътрешния си пазар, но растежът му остава ключов за азиатския регион

Китай може да пренасочи вниманието си към вътрешния си пазар, само че растежът на втората най-голяма стопанска система в света ще продължи да е от решаващо значение за азиатския район. Това съобщи пред Си Ен Би Си професорът по стопанска система в университета Корнел и някогашен шеф на обособена на МВФ за Китай Есвар Прасад.

Определяйки отчета за растежа на брутния вътрешен артикул на Китай през последното тримесечие като „ замайващ “ на фона на „ ужасната криза “ в останалата част на света, Есвар предвижда, че страната ще резервира ролята си на мотор за напредък в Азия без значение от пренасочването на фокуса от специалиста към подсилването на вътрешния пазар.

„ Като се има поради размера на стопанската система, Азия не може да просперира, в случай че Китай не го прави “, споделя професорът.

По-рано Националното статистическо бюро на Китай заяви, че стопанската система на страната е повишена с 4,9% на годишна база през третото тримесечие. Макар че този резултат е по-слаб от предстоящият растеж от 5,2%, страната е първата, която показва признаци за устойчиво възобновяване от рецесията, породена от пандемията от ковид. Международният валутен фонд предвижда, че Китай ще бъде единствената огромна стопанска система, която ще нарасне през тази година, като упованията са за покачване на брутния вътрешен артикул от 1,9%.

„ Фактът, че Китай съумя да се върне към напредък толкоз бързо, макар слабостта на останалата част от международната стопанска система, е много незабравим “, разяснява Стив Kokran от   Moody’s Analytics.

Според анализаторите в бъдеще Китай би трябвало да се концентрира върху междинните и дребните бизнеси, които ще бъдат от водещо значение за неговия напредък.

„ За да може Китай да просперира стабилно, считам, че от основно значение ще бъде освен помпането на заеми, само че и даването на тези заеми в ръцете на дребните и междинните предприятия – по-динамичната част от стопанската система, която може да генерира растеж на работните места и на продуктивността. В последна сметка това, което е значимо за растежа в Китай, е значимо и за растежа на останалите стопански системи в района “, споделя Прасад.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР