Китай критикува посещението на вицепрезидента на „размирника“ на Тайван в САЩ

...
От Райън У и Бен БланчардПЕКИН/ТАЙПЕ (Ройтерс) – Китай в
Коментари Харесай

От Райън У и Бен Бланчард

ПЕКИН/ТАЙПЕ (Ройтерс) – Китай в неделя осъди краткото посещение в САЩ на вицепрезидента на Тайван Уилям Лай, заявявайки, че е сепаратист и „размирник до край“, и Пекин ще предприеме решителни стъпки, за да защити суверенитета си, навличайки укор от Тайпе.

Лай, фаворит за следващ президент на Тайван в изборите през януари, пристигна в Ню Йорк късно в събота за това, което официално беше обявено за транзитна спирка на път за Парагвай за встъпването в длъжност на неговия президент.

Китай, който твърди, че демократично управляван Тайван е своя територия , многократно осъди пътуването на Лай, което включва още едно междинно кацане в Сан Франциско в сряда на път за вкъщи.

Съединените щати, както повечето страни, нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но са най-важната международна страна поддръжник и доставчик на оръжия и се изисква от законите на САЩ да предостави на острова средства за защита.

Вашингтон върви по тънката граница, като разрешава такива междинни кацания на тайвански служители, телеграфирайки подкрепа за Тайван, без да ядосва излишно Китай, който гледа на тях като на провокативни стъпки към независимост.

Китайското външно министерство в изявление, публикувано малко след като Лай кацна в Ню Йорк, заяви, че се противопоставя на всяка форма на посещение на „сепаратистите за независимост на Тайван“ в Съединените щати.

„Лай упорито се придържа към сепаратистката позиция за независимост на Тайван и създава проблеми докрай“, каза министерството.

Тайван е „ядрото на основните интереси на Китай“ и фактите отново го показаха и отново, че причината за нарастването на напрежението в Тайванския проток е опитът на Тайван да „разчита на Съединените щати в търсене на независимост“, се казва в него.

„Китай следи отблизо развитието и ще предприеме решителни и енергични мерки за защита на националния суверенитет и териториалната цялост“, се казва в него.

Тайванският съвет по въпросите на континенталната политика, определящ политиката на Китай, каза, че Китай е истинският проблем, като посочи противопоставянето си този месец с Филипините в Южнокитайско море и продължаващ военен тормоз на Тайван, наред с други действия.

„Нашето правителство твърдо защитава националния суверенитет и сигурност, пази защитните линии на демокрацията и свободата и никога няма да отстъпи, камо ли да капитулира“, съветът се казва в изявление.

Китай особено не харесва Лай, който преди се е описвал като „практичен работник за независимостта на Тайван“, въпреки че многократно е казвал по време на предизборната си кампания, че не се стреми да промени статута quo и че само народът на Тайван може да реши бъдещето си.

ОЧАКВАТ СЕ ВОЕННИ УЧЕНИЯ

Лай, посрещнат от привърженици, развяващи знамена, докато пристигаше в хотела си в Ню Йорк, публикувано в платформата за съобщения X, по-рано известен като Twitter, че той „очаква с нетърпение да се види с приятели и да посети транзитни програми в Ню Йорк.“

Лора Розенбъргер, председател на Американския институт в Тайван (AIT), неуправляван от правителството на САЩ -profit, която поддържа неофициални отношения с Тайван, на X каза, че ще се срещне с Лай в Сан Франциско.

Китай вероятно ще започне военни учения тази седмица близо до Тайван, използвайки междинните кацания на Лай в САЩ като претекст за сплашване на избирателите преди изборите догодина и да ги накара да се „страхуват от войната“, казват тайвански служители.

Командването на Източния театър на Китайската народна освободителна армия, което отговаря за района около Тайван, публикува в неделя в своя акаунт в WeChat кратък видеоклип на бойни самолети, които тренират битки с кучета на неразкрито място.

Той каза, че неговите сили наскоро са участвали в „високо интензивно летателно обучение“. и Вашингтон се опитват да подобрят отношенията си.

Това включва евентуално посещение в САЩ на китайския външен министър Ван И, което може да проправи пътя за среща между президента на САЩ Джо Байдън и лидера на Китай Си Дзинпин тази година.< /p>

(Репортаж от Ryan Woo и Ben Blanchard; Допълнителни репортажи от Yimou Lee в Тайпе и Jeenah Moon в Ню Йорк; Редактиране от Уилям Малард и Джейми Фрийд)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР