Китай изпраща висш пратеник Уанг И в Русия за преговори по сигурността

...
Китайският висш дипломат Уанг И посещава Русия за преговори по
Коментари Харесай

Китайският висш дипломат Уанг И посещава Русия за преговори по сигурността, докато Москва търси продължаваща подкрепа за войната си срещу Украйна.

Близък съюзник на Москва, Пекин е обвиняван в косвена подкрепа на Русия по време на войната, което той отрича.

Смята се, че пътуването на г-н Уанг проправя пътя за скорошно забележително посещение на Владимир Путин в Пекин.

По-рано този месец г-н Путин каза той очакваше да се срещне с китайския президент Си Дзинпин, но не каза кога.

Той не е пътувал в чужбина, откакто Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу него за военни престъпления в Украйна.

Това идва и след като г-н Путин приветства севернокорейския Ким Чен-ун на среща, която се очаква да доведе до оръжейна сделка.

Външното министерство на Китай каза, че г-н Уанг е в Русия за четири дни за "стратегически консултации по сигурността".

Москва каза, че ще се срещне с руския си колега, външния министър Сергей Лавров, и двамата ще обсъдят „въпроси, свързани с уреждането в Украйна“ и сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион .

Каква подкрепа оказва Китай на Русия? Ким и Путин излизат публично – но дали всичко е шоу?

Това идва дни след силно противоречивото посрещане на г-н Путин от г-н Ким, за което САЩ твърдят, че е трябвало да обсъди продажбата на севернокорейско оръжие на Русия. Смята се, че Москва е изправена пред недостиг на оръжия и боеприпаси.

Русия и Северна Корея казаха, че са говорили за "военно сътрудничество" и помощ за сателитната програма на Пхенян.< /p>

Когато го попитаха за пътуването на г-н Ким миналата седмица, външното министерство на Китай отказа да коментира, като каза, че това е "нещо между техните две страни".

Но някои анализатори смятат, че всяка взаимна подкрепа между Северна Корея и Русия се случва със знанието или дори имплицитното съгласие на Китай, предвид тесните връзки на Пекин с другите две страни.< /p>

Тези взаимоотношения се простират отвъд социалистическата идеология и тяхното споделено недоверие към САЩ и Запада. Пекин отдавна е икономическият спасителен пояс на Пхенян чрез търговията, а през последната година започна да се превръща и в този на Москва чрез увеличени покупки на руски петрол и газ.

„Каквото и да се случва с Русия и Северна Корея, не може да се случи без Китай да знае за това... Не мисля, че те биха си сътрудничили военно без одобрението на Пекин“, каза Александър Королев, експерт по отношенията между Китай и Русия от Университета на Нов Юг Уелс в Австралия.

Китай дори може да види Северна Корея като полезен заместител, който да помогне на Русия във войната в Украйна, добави той.

"Просто даването на зелена светлина на Северна Корея за военно сътрудничество с Русия е начин да се помогне на Русия с много ниски разходи за репутацията. Може да се обвини измамният режим на Северна Корея [ чиито действия нямат нищо общо с тях. Би било умен ход, ако случаят е такъв." каза той.

Посещението на г-н Уанг в Русия също идва ден след срещата му със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в Малта. Освен отношенията между САЩ и Китай, двамата мъже също са обсъдили регионалната сигурност и войната в Украйна, според изявления, публикувани от САЩ и Китай.

Докато САЩ може да разговарят с Китай, за да окажат натиск върху Северна Корея да спре всякакво сътрудничество, може да е малко вероятно Китай да направи това, каза г-н Королев. „Ако Китай искаше да играе по американски начин, те имаха повече от година“, за да спрат войната, но не го направиха, каза той.

САЩ искат да говорят със Северна Корея, но не знаят как

Китай е обвинен от САЩ, че подпомага Русия икономически и доставя ключови технологии от началото на войната.

В доклад на американското разузнаване, публикуван през юли, се казва, че Пекин „преследва различни механизми за икономическа подкрепа за Русия, които смекчават както въздействието на западните санкции, така и контрола върху износа“.

Той цитира увеличените покупки от Китай на руски енергиен износ, увеличеното използване на неговата валута в транзакции с Русия и "вероятната" доставка на двойна технология - елементи, които може да се използва както за граждански, така и за военни цели, като например дронове - за използване в Украйна.

Китай последователно отрича подобни твърдения и настоява, че поддържа обективна позиция относно война.

Той представи свой собствен мирен план за Украйна, разкрит по време на вихрушката на дипломацията, предприета от г-н Уанг по-рано тази година, когато за последен път посети Москва и се срещна с г-н Путин.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР