Китай има планове да въведе нови мерки за по-нататъшното отваряне

Китай има планове да въведе нови мерки за по-нататъшното отваряне ...

Китай продължава с мерките за отваряне на финансовия си пазар.

Китай има планове да въведе нови мерки за по-нататъшното отваряне на финансовия си пазар, за да подобри управлението на сектора и конкурентоспособността му, заявиха от Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия.

12 ще са новите правила, които ще бъдат представени скоро, информира bulgarian.cri.cn. Те са базирани на задълбочено проучване и оценка, каза председателят на Комисията Гуо Шуцин в интервю за Синхуа, добавяйки, че усилията на Китай за отваряне на финансовия сектор са получили положителен отглас.

Максималният размер за притежаване на дялове от акционерите във финансирани от Китай или чужбина банки в китайска търговска банка ще бъде премахнат, каза Гуо Шуцин. Изискванията за активи към чуждестранните банки за създаването на банки или клонове, както и за притежаването на дялове в доверени фирми от чуждестранните финансови институции също ще бъдат отменени.

Финансовите власти ще се отнасят еднакво към всички местни и задгранични субекти, сътрудничеството и конкуренцията ще се извършват по едни и същи правила, каза още Гуо Шуцин.

Новите правила ще позволят на чуждестранни финансови институции да притежават акции във финансирани от чужбина застрахователни компании, които оперират в Китай. Те също ще разрешат на финансираните от чужбина застрахователни компании да инвестират или открият застрахователни агенции в Китай.

В момента активите на финансирани от чужбина банки и застрахователни компании в Китай са достигнали съответно 1,64% и 6,36%.

Финансовите власти ще засилят формулирането на съответните закони и разпоредби, за да улеснят прилагането на мерките за отваряне, каза Гуо Шуцин.

Източник: dnesplus.bg