Китай и Соломоновите острови подписаха в понеделник девет сделки, една

...
Китай и Соломоновите острови подписаха в понеделник девет сделки, една
Коментари Харесай

Китай и Соломоновите острови подписват споразумение за полицейско сътрудничество

Китай и Соломоновите острови подписаха в понеделник девет покупко-продажби, една от които е съглашение за полицейско съдействие , оповестява " Ройтерс ".

Те са подписани откакто министър-председателят на Соломоновите острови Манасе Согаваре се срещна с китайския министър председател Ли Цян в Пекин , като част от надграждането на връзките на двете страни до " всеобхватно стратегическо партньорство ". Припомняме, че Соломоновите острови ускориха връзките си с Китай за сметка на тези с Тайван.

" Само за четири години връзките сред Китай и Соломоновите острови се развиха бързо и в този момент можем да кажем, че са доста ползотворни ", сподели Ли по време на среща.

Согаваре идва в Китай в неделя за първото си посещаване, откогато двете страни подписаха предходната година, и прилежащи страни,.
 Китай търси повече военно и полицейско образование с разрастващите се страни
Китай търси повече военно и полицейско образование с разрастващите се страни

Сътрудничество с Китай в сигурността може да разшири властническия обсег на Пекин в стратегически значими райони

Двете страни също реализираха съглашения в гражданската авиация, стопанската система, технологиите, търговията и спорта, в това число договорка за " Проект за техническа помощ в спорта " , защото Хониара е хазаин на Тихоокеанските игри през ноември.

Согаваре ще бъде в Китай до събота и ще открие публично посолството на страната си в Пекин.

Mинистър-председателят на Соломоновите острови благодари на Китай за ролята му в оправянето с световните провокации, в това число мира и устойчивото развиване.

Согаваре се срещна и с китайския президент Си Дзинпин през вчерашния ден и двамата се съгласиха да открият всеобхватно стратегическо партньорство , съгласно китайската държавна телевизия.

" Китай и тихоокеанските островни страни са разрастващи се страни и би трябвало да засилят взаимната си помощ в границите на съдействието Юг-Юг ", сподели президентът на срещата.
 Соломоновите острови няма да одобряват милитаризация на Тихия океан
Соломоновите острови няма да одобряват милитаризация на Тихия океан

Въпреки че детайлностите за пакта с Китай не бяха оповестени, министър председателят Согаваре изключи основаването на военна база

Си изясни, че връзките сред Китай и Соломоновите острови са дали " добър образец за взаимност и съдействие " сред страни с разнообразни размери и сред разрастващи се народи, като добави, че Китай поддържа повече от своите компании, инвестиращи в тихоокеанската страна. Той също така даде обещание поддръжка за Стратегия до 2050 година на страните от тихоокеанския район.

Китай ще продължи да оказва помощ на Соломоновите острови за възстановяване на потенциала им за правоприлагане, се споделя в взаимно изказване, оповестено от формалната китайска осведомителна организация Синхуа.

Китай също така прикани в изказването " съответните страни " да се оправят " благоразумно " с въпроси като и, в едва завоалиран удар против Япония и AUKUS, алиансът сред Австралия, Съединените щати и Англия.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати сподели, че Вашингтон " почита способността на нациите да вземат суверенни решения в най-хубавия интерес на своите хора ". Същевременно той упорства страните неотложно да разгласяват подписаните покупко-продажби , с цел да покачат прозрачността и да осведомят полемиките за въздействието на тези съглашения по отношение на районната сигурност ".

Служителят добави, че Съединени американски щати са се заели със мощни връзки с района и подсилване на дългогодишните връзки с народа на Соломоновите острови.
 Соломоновите острови не разрешиха достъпа на военни кораби на Съединени американски щати до пристанищата си
Соломоновите острови не разрешиха достъпа на военни кораби на Съединени американски щати до пристанищата си

Засилва се напрежението в района

Австралия също настоя неотложно да разгласяват детайлности за полицейската договорка.

Говорител на австралийския външен министър Пени Уонг сподели, че страната е осведомена с отчети, в които се загатва проект за използване на полицията, обвързван със съглашение, подписано сред Китай и Соломоновите острови през март 2022 година

Миналия месец Согаваре прикани за преразглеждане на контракта за сигурност от 2017 година с Австралия, която до преди този момент е предоставяла полицейска поддръжка на страната му.
 Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили против протести
Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили против протести

Тълпи нахлуха в Народното събрание поради локдаун и подпалиха държавни здания, частни здания и бизнеси
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР