Китай и САЩ постигнаха временно примирие в търговската война, а

...
Китай и САЩ постигнаха временно примирие в търговската война, а
Коментари Харесай

Германските коли печелят най-много от търговското примирие между Китай и САЩ

Китай и Съединени американски щати реализираха краткотрайно помирение в комерсиалната война, а Пекин се съгласи последователно да понижи и отстрани цените за американските коли, които сега са в размер на 40%.

Лидерите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин вечеряха 2 часа и половина на срещата на върха на Г-20 в Аржентина и договориха 90-дневно преустановяване на огъня, с цел да се даде време за договаряния, написа Bloomberg.

Тръмп се съгласи да отсрочи плануваното увеличение до 25% на митото върху китайския импорт на стойност 200 милиарда $, а Китай се съгласи да възобнови покупките на някои американски аграрни и енергийни първични материали, оповестява Reuters.

China has agreed to reduce and remove tariffs on cars coming into China from the U.S. Currently the tariff is 40%.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 3, 2018

Двете страни се схванаха да договарят през идващите 90 дни за " структурни промени " на политиките на Китай за прехвърлянето на технологии, отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, нетарифните бариери, хакерските офанзиви и обири в киберпространството, услугите и селското стопанство.

Всеки ход за понижаване или унищожаване на спомагателните мита е добра вест за автомобилни компании като Tesla, Ford, BMW и Daimler, които създават коли в Съединени американски щати и внасят в Китай. Най-облагодетелствани ще бъдат двете немски компании, които създават 6 от 10-те най-продавани модела в Китай, импортирани от Щатите.

Тарифите забавиха продажбите на вносни коли в Китай, най-големият авто пазар в света, който се готви за първия си спад от над 2 десетилетия.

 ВМW и Dаіmlеr ca нaй-дoвoлни oт вpeмeннoтo пpимиpиe мeждy Kитaй и CAЩ
Източник:

ВМW и Dаіmlеr ca нaй-дoвoлни oт вpeмeннoтo пpимиpиe мeждy Kитaй и CAЩ

Разведряването сред Вашингтон и Пекин идва след напрегната седмица, в която Китай мина в офанзива против американските коли.

Макар Пекин да понижи общата митническа цена за вносните коли до 15% от 25% тази година, управляващите вкараха 25% наказателна цена за американските коли, с което общият % се увеличи до 40%. Съединени американски щати сега постановат мита от 27.5% върху китайските коли.

В отговор Тръмп е разпоредил на комерсиалния представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър да изследва всички налични принадлежности за повишение на американските цени за китайски транспортни средства до равнището, което Китай таксува американските.

 Как комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай засегна немските водачи BMW и Mercedes?
Как комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай засегна немските водачи BMW и Mercedes?

Пекин и Вашингтон не престават да си разменят закани

От общия импорт на коли в Китай за 51 милиарда $ през 2017 година към 13.5 милиарда $ идват от Северна Америка, в това число продажби на модели, създадени от неамерикански компании като BMW. Пекин е внесъл 280 208 транспортни средства от Съединени американски щати предходната година, или 10% от всички импортирани коли, по данни на Асоциацията на пътническите коли на Китай.

Американският импорт на леки и лекотоварни коли в Китай е на стойност 9.5 милиарда $ през 2017 година Той понижа доста, откакто управляващите в Пекин постановиха ответни цени през лятото, което даде доста преимущество на експортьорите в Европа и Япония.

 Японските компании се готвят да завладеят пазарa на електрически автомобили в Китай
Япония се готви да завладее най-големия авто пазар в света

Автопроизводителите залагат на към този момент одобрени модели
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР