Китай и Русия обявиха партньорство без граници през февруари 2022

...
Китай и Русия обявиха партньорство без граници през февруари 2022
Коментари Харесай

Пекин обяви курс за укрепване на приятелството с Москва и потвърди червената си линия - Тайван

Китай и Русия оповестиха партньорство " без граници " през февруари 2022 година, когато съветският президент Владимир Путин посети Пекин, броени дни преди да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна, напомня организацията.

" Китай и Русия сътвориха нов модел на връзки сред огромни страни, изцяло друг от остарелия метод от времето на Студената война, основаващ се на правилата на неприсъединяване, неконфронтация и ненасоченост против трети страни ", означи Ван И, представен от Франс прес и ТАСС.

Министърът сподели, че Пекин ще продължи да работи за мира и стабилността в света. " Изправен пред нестабилна и комплицирана интернационална конюнктура, Китай уверено ще бъде мощ на мира, стабилността и напредъка в света ", увери той.

Годишната сесия на Общокитайското заседание на народните представители (китайския парламент) е основното политическо събитие на годината в Китай, което по традиция дава опция на държавното управление да показа в съществени линии своята икономическа и дипломатическа политика.

Пресконференцията на Ван И се следи с изключително внимание, с цел да се разбере каква е позицията на Китай по някои значими интернационалните въпроси като войната в Украйна, китайско-американските връзки и връзките сред Пекин и Тайван.

" Ние сме уверено срещу всякаква надмощие и заплашване и твърдо отстояваме суверенитета, сигурността и ползите си от насърчаване на страната ", акцентира китайският външен министър.

Китайско-американските връзки пострадаха в последните години заради несъгласие по редица въпроси: връзките с Тайван, търговията, съперничеството в региона на новите технологии, битката за въздействие в Азиатско-тихоокеанския район, обстановката в Южнокитайско море и правата на индивида.

Съединени американски щати " упрекват Китай под всевъзможен предлог ", съобщи през днешния ден Ван И, в миг, когато напрежението сред двете най-големи стопански системи в света остава високо. " Средствата за оказване на напън върху Китай непрестанно се обновяват, а описът с едностранни наказания непрекъснато се уголемява ", означи със страдание той.

Съединени американски щати не престават да имат неправилна визия за Китай и към момента не са изпълнили обещанията си макар постигнатия прогрес след срещата на президентите Джо Байдън и Си Цзинпин през ноември предходната година, сподели министърът.

Нарастващото политическо въздействие на Пекин в света от време на време провокира търкания с другите огромни сили. Китай е подложен на критика от Запада, и изключително от европейците, да вземем за пример за позицията му за Украйна. Макар да приканва за ценене на териториалната целокупност на всички страни, в това число Украйна, Пекин по този начин и не е осъдил обществено Русия.

Пекин се стреми да се наложи като неутрална страна във войната, само че стратегическото му партньорство с Москва се ускори от началото на спора.

Китай постоянно приканва за политическо споразумяване на спора. Неговият делегат за Украйна, дипломатът Ли Хуей, беше в Москва и Брюксел в последните дни за диалози с съветски и европейски висши представители.

Във връзка с Тайван Ван И съобщи: " Политиката ни е доста ясна - да продължим най-искрено да се стремим към вероятността за спокойно обединяване. Червената ни линия също е пределно ясна - в никакъв случай няма да позволим Тайван да се отдели от родината ". Той означи, че сигурността в Тайванския пролив се диктува от спазването на правилото за " Един Китай ".

Ван И предизвести също, че Пекин ще брани правата си в Южнокитайско море след поредност от произшествия с Филипините в тази обширна морска зона, над която имат искания няколко страни. " Ще отстояваме законните си права според закона ", сподели той след нова борба тази седмица сред китайските сили и филипинската брегова защита.

Китайският външен министър съобщи, че филантропичната злополука, породена от войната в линията Газа, е срам за цивилизацията, и повтори апела на Пекин за неотложно преустановяване на огъня. " Фактът, че през днешния ден, през 21-ви век, тази филантропична злополука не може да бъде спряна, е човешка покруса и срам за цивилизацията ", сподели той.

На конференцията Ван И засегна и тематиката за организацията БРИКС. Той сподели, че развиването й " цели подсилване на капацитета за поддържане на мира и разширение на фронта на международната правдивост " и не трябва да се преглежда като предизвикателство. " В по-широк смисъл разширението на БРИКС е демонстрация на възхода на световния Юг и на ускореното развиване на многополярността в света. То трансформира радикално картата на международната стопанска система ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР