Китай и Непал обявиха официално данните от новите изследвания на

...
Китай и Непал обявиха официално данните от новите изследвания на
Коментари Харесай

Обявиха новата височина на Еверест

Китай и Непал оповестиха публично данните от новите проучвания на най-високия връх на планетата, извършени предходната пролет. От тях излиза наяве, че Еверест остава висок 8848,86 метра - толкоз, колкото е измерен и през 50-те години на предишния век от индийски учени, а през 1975 година доказано и от китайско проучване.

 

На 27 май тази година екип от китайски геодезисти прекара повече от 2 часа на върха, с цел да инсталира специфична антена и да направи измервания на снега. Последното китайско премерване е през 2005 година и регистрира 8844 метра височина, само че остава разногласието дали да бъде включена и снежната шапка, с която по това време Еверест е с 4 метра по-висок. 

Непал реши да бъде осъществено ново премерване, поради спекулациите, че общоприетата височина може да не е същата след серията трусове през 2015 година Властите организираха договаряния с Китай и през 2019 година, по време на визитата на китайския президент Си Дзинпин в Непал, се договориха Китай да изпрати собствен екип от алпинисти и геодезисти, а след това двете страни да разгласят дружно новите данни. Това се случи през днешния ден предиобед, онлайн от външните министри на Непал и Китай - Прадим Кумар Гивалей и и Ван И.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР