Китай е разположил противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух на

...
Китай е разположил противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух на
Коментари Харесай

Китай разполага крилати ракети на спорни острови в Южнокитайско море

Китай е разположил противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух на три от островните си предни постове в Южнокитайско море. Това оповестиха източници на американския ефирен канал Си Ен Би Си, представен от Ройтерс.

Медията се базира на добре осведомени за американските разследващи отчети неназовани източници, съгласно които по оценки на разузнаването на Съединени американски щати ракетите са били преместени през последните 30 дни на три рифа от островната група Спратли.

Американското министерство на защитата, което по принцип е срещу Китай да разполага военни обекти по аванпостовете си в Южнокитайско море, отхвърли да разяснява. " Не разясняваме въпроси, свързани с разузнаването ", съобщи представител на ведомството, оповестява Българска телеграфна агенция.

Китай не е споменавал нищо за разполагания на ракети, само че отстоява визията, че военната му инфраструктура на Спратли е чисто отбранителна.

Според Си Ен Би Си противокорабните крилати ракети (YJ-12В) разрешават на Китай да поразява плавателни съдове на разстояние до 295 морски благи. Телевизионният канал добавя, че ракетите земя-въздух (HQ-9B), които са с огромен обхват, могат да нападат самолети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети на разстояние до 160 морски благи.

Миналия месец номинираният за шеф на Тихоокеанското командване на Съединени американски щати адмирал Филип Дейвидсън съобщи, че " предните бази " на Китай в Южнокитайско море наподобяват приключени.

" Единственото, което им липсва, са разгърнати сили ", сподели той. " Щом те бъдат добавени, Китай ще може да разшири въздействието си на хиляди морски благи на юг и да упражнява мощта си надълбоко в Океания. "

Дейвидсън добави, че Китай може да употребява базите като предизвикателство към районното наличие на Съединени американски щати и " елементарно ще преодолее военните сили на която и да било от другите (страни) с териториални искания в Южнокитайско море ".

По думите му Китай към този момент е кадърен да управлява Южнокитайско море при всички вероятни сюжети, като се изключи война със Съединени американски щати.

Ако новината за разполагането се удостовери, това ще бъде първото разрастване на ракетни сили от Китай на островите Спратли, към които искания за суверенитет имат няколко азиатски страни, в това число Виетнам и Тайван, отбелязва Ройтерс.

Китайски представители към този момент не са се отзовали на запитванията за коментар.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР