Китай е най-големият купувач на американска соя, изкупувайки около една

...
Китай е най-големият купувач на американска соя, изкупувайки около една
Коментари Харесай

Китай разработва мерки при търговска война със САЩ

Китай е най-големият покупател на американска соя, изкупувайки към една трета от цялата годишна продукция на Съединени американски щати, която употребява, най-много за изхранването на 400 млн. прасета. Администрацията на ръководителя на КНР Си Дзинпин стартира да учи въздействието на евентуални ограничения, ограничаващи вноса на соя в отговор на американските мита за перални машини и слънчеви акумулатори, оповестяват за Bloomberg хора, осведомени със обстановката.

Всяко китайско мито върху соята ще удари директно земеделците в щатите от Средния запад на Съединени американски щати, на които президентът Доналд Тръмп разчита да победи на идващите избори през 2020 година Но митата ще съставляват и огромен риск и за Си Дзинпин: страната му е най-големият производител и консуматор на свинско месо, а по-високите разноски за фермерите могат да провокират растеж на цените на месото за 1,3 милиарда китайски жители.

Цените на храната от дълго време са политически сензитивен въпрос за ръководещата Китайска комунистическа партия. Скокът на цените на всичко, от свинското до електрониката, в края на 80-те години бе причина за неодобрение преди митингите на площад „ Тянанмън “

„ Използването на соята в ответните ограничения против Съединени американски щати би било най-лош сюжет за Китай “, счита Ли Цян, основен анализатор от Шанхайската частна консултационна компания JC Intelligence Co. „ Свинското е главното месо за китайците “.

Сезонността на търговията със соя е една от аргументите, поради които Китай не може внезапно да размени доставките от Съединени американски щати, въпреки и управляващите в Пекин и да се пробват да ги разнообразят. Миналата година китайският експорт от Бразилия се усили с 33% до 51 млн. $, до момента в който от Съединени американски щати падна с 3,8% до 33 млн. тона.

Сун Чао, президент на компанията по произвеждане на свинско „ Тянцзяо Тянцзин “ съобщи, че доставките на соя от Съединени американски щати удовлетворяват китайското търсене в интервала сред октомври и февруари, до момента в който южноамериканската годишна продукция към момента пораства.

През януари китайските служители започнаха да преглеждат опцията за въвеждане на ограниченията против соята, откакто напрежението с администрацията на Тръмп във връзка с търговията стартира да нараства. Министерството на търговията организира среща с няколко китайски компании, с цел да получи противоположна връзка и за момента няма озвучени заключения, както заяви Bloomberg при започване на този месец.

Всяко дефинитивно решение ще би трябвало да бъде признато от високопоставените китайски ръководители.

„ Ние сме изключително обезпокоени от догатките, че износът на Съединени американски щати, включващ соята, може да се сблъска с голословни търговски ограничавания “, написа в заявление на министъра на селското стопанство на Съединени американски щати Сони Пердю. „ Американските фермери се сблъскват със съществени стопански проблеми и без фиктивни бариери, установявани извънредно с политически цели. Ние учим всичките ни налични принадлежности, с цел да помогнем на нашите заинтригувани лица “.

Според данните на министерството на търговията, Тръмп се стреми да закрие разрива в комерсиалния баланс с Китай, който предходната година набъбна с 8,1% до рекордните 375 милиарда $. Освен митата за вносните слънчеви акумулатори и перални машини, администрацията на Тръмп стартира да следи продажбите на китайски алуминий и стомана, а също по този начин да слага под въпрос нарушаванията в авторското право и интелектуалната благосъстоятелност.

Китай отвърна на това с началото на антидъмпингово следствие по отношение на доставките от Съединени американски щати на културата сорго като сурогат на царевицата. Митата за соята ще окажат още по огромно въздействие на американските фермери.

„ Това сигурно ще окаже понижаващ напън върху цените “, съобщи Дейв Салмонсен, старши шеф на Американската федерация на фермерските стопанства, най-голямата американска фермерска група, основана във Вашингтон. „ Вече се намираме в остатък, а загубата на Китай просто ще утежни обстановката “

Въпреки това, американският фермер, който одобри Си Дзинпин, по време на неговото посещаване в Съединени американски щати изрази подозрение, че Китай ще предприеме ограничения срещу соята. Грант Кимбърли, който обработва 16,2 хиляди декара царевица и соя североизточно от град Де Мойн в щата Айова съобщи, че ограничението на доставките в Китая ще докара до „ трагични съмнения “ на цените, които ще нарушат търговията по целия свят. „ Това би било мъчително за всички “, счита Кимбърли. „ Болезнено за китайците, мъчително за Съединени американски щати. Не знам за какво някой ще изиска да прави по този начин “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР