Кисинджър централизира властта в областта на външната политика в Белия

...
Кисинджър централизира властта в областта на външната политика в Белия
Коментари Харесай

С какво ще бъде запомнен Хенри Кисинджър, който почина на 100 години

Кисинджър централизира властта в региона на външната политика в Белия дом. Той в никакъв случай не се извини за дейностите си в чужбина, а малко американски водачи го вършат и до през днешния ден. Въпреки напредналата си възраст продължаваше да е деен и да изрича отзиви по значими интернационалните въпроси.
Хенри Кисинджър, някогашният държавен секретар на Съединени американски щати и консултант по националната сигурност, който оказа помощ за отварянето на връзките с Китай, за реализиране на съгласие със Съветския съюз и за преустановяване на американската война във Виетнам, умря на 100-годишна възраст. Смъртта на Кисинджър в дома му в Кънектикът беше доказана от консултантската му компания Kissinger Associates, която го разказа като " почитан американски академик и общественик " в изказване от сряда вечерта.

Роден в Германия, той бяга от нацисткия режим преди Втората международна война, след което става жител на Съединени американски щати и се записва в армията по време на спора. След войната се насочва към академичната активност и в продължение на две десетилетия преподава интернационалните връзки в Харвардския университет.

Кисинджър работи в държавното управление сред 1969 и 1977 година, когато е на работа при републиканските президенти Ричард Никсън и Джералд Форд , по време, когато съперничеството в студената война се развива, а икономическото напрежение, в това число огромният потрес в цените на петрола, господства като тематика външните връзки на Съединени американски щати.
Реклама

Kissinger Associates означават, че въздействието му върху международните каузи е траяло и след дните му в Белия дом. Въпреки че Кисинджър настояваше за по-продуктивен разговор с Китай и Съветския съюз и сътвори предпоставки за понижаване на напрежението по времето на студената война, той беше подложен на яростни рецензии за това, че заемаше позиции и подхващаше дейности, които смяташе, че са в полза на Съединени американски щати, даже в случай че това означаваше поддръжка за диктатори и нарушение на човешките права по целия свят - от Чили и Аржентина до Камбоджа и Лаос, както и Пакистан и Бангладеш, отбелязва Financial Times.

" Хенри Кисинджър беше един от най-деструктивните държавни секретари в актуалната история на тази страна. С горделивост мога да заявя, че Хенри Кисинджър не ми е другар ", съобщи Бърни Сандърс, левият сенатор от Върмонт, по време на спор с Хилъри Клинтън по време на първичните избори за президент на Демократическата партия през 2016 година

Въпреки напредналата си възраст Кисинджър продължаваше да е деен и да изрича отзиви по значими интернационалните въпроси. По-рано тази година, когато Съединени американски щати се стремяха да стабилизират връзките си с Пекин, той пътува до Китай и се срещна с високопоставени чиновници там, което провокира известно напрежение в Белия дом.
Реклама
" Жалко е, че частно лице може да се срещне с министъра на защитата и да поддържа връзка с него, а Съединени американски щати не могат ", съобщи тогава Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност.
Кисинджър работи в държавното управление сред 1969 и 1977 година, когато е на работа при републиканските президенти Ричард Никсън и Джералд Форд Източник: Reuters
След смъртоносната терористична офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври, която провокира нов спор в Газа, Кисинджър беше предизвестил в изявление за основния изпълнителен шеф на Axel Springer Матиас Дьопфнер, че войната " има заплаха да ескалира и да притегли други арабски страни под натиска на част от тяхното публично мнение ". И добави: " И тогава ще се върнем там, където бяхме през 1973 година ", визирайки арабско-израелския спор по времето, когато той е бил в държавното управление. Влиянието му на събитие, проведено от Икономическия клуб в Ню Йорк по-рано тази година, на което заключи стълбовете на сполучливата външна политика на Съединени американски щати.

" Трябва постоянно да сме задоволително мощни, с цел да устоим на всеки напън. Винаги би трябвало да сме подготвени да пазиме това, което дефинираме като наши витални ползи. Също по този начин би трябвало да сме наясно кои са нашите жизненоважни ползи и да останем в тези граници ", сподели той пред Vox.

За Кисиднжър е писано доста, само че три аспекта на неговото завещание са по-малко застъпени. Става дума за централизирането на властта в региона на външната политика в Белия дом, избягването да се извини за разрушителните си дейности, както и корпоратизирането на външната политика. На тези три правилото продължава да работят Съединени американски щати като свръхсила през 2023 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР