Киселините от загубата се издигаха от стомаха към гърлото на

...
Киселините от загубата се издигаха от стомаха към гърлото на
Коментари Харесай

Критиките към Симеоне са чиста снобария

Киселините от загубата се издигаха от стомаха към гърлото на Юрген Клоп и човек можеше да види, че той се пробва да ги преглътне, преди да се качат още по-нагоре. „ Зная, че не мога да изгубвам – призна той. – Те ни победиха и би трябвало да го приемем. Приемаме го, несъмнено. “

Предвид това, което въпреки всичко сподели след провалянето от Атлетико Мадрид с 2:3 в сряда вечерта, няма по какъв начин обаче да не се замислиш какво ли би било, в случай че не го приемеше. Шок, отчаяние, чувство за тлееща неправда – всичко това е задоволително като изразни средства за треньор на тим с отправени 34 удара към съперниковата врата и спечелил по предстоящи голове (xG) с 3.52 на 1.18, а най-после въпреки всичко останал изхвърлен от най-големия европейски шампионат още в първата елиминационна фаза.

Имаше обаче и още нещо: една подигравателна пренебрежителност, едно амбициозно налагане на морал в съревнование, което въпреки всичко е спонсорирано от компания като „ Газпром “. То бе изразено в думите на Клоп, че не схваща по какъв начин футболисти от международна класа играят този вид футбол. Футбол с бездънен предпазен блок от две линии по четирима и залагане на контраатаки.



Струва си да разчленим какво значи това. За осем години под управлението на Диего Симеоне беше построена с кръв, пот и безпощадни отработвания в тренировките една система, която не е просто част от идентичността на клуба, а и буталото за изстрелването към най-великата епоха в историята му. Клоп всъщност твърди, че Атлетико Мадрид би трябвало да изтрие всичко реализирано в интерес на един самодеен нападателен жанр, който би направил надалеч по-лесна задачата на тимове като Ливърпул да го побеждават. Да, това си е мнение (и всеки има правото на мнение), само че не и такова, което е наложително да се приема насериозно от другите.

Самият Клоп в действителност по-късно сподели, че методът на игра на „ лос рохибланкос “ е „ най-трудният за превъзмогване “, а по този начин самичък обори себе си. Самата причина Атлети да има този метод на игра в такива мачове е, тъй като води противниците в пространства и обстановки, в които те не биха желали да бъдат водени. Както сподели Симеоне, те просто се пробват да употребяват слабостите на съперника и да победят. „ С цялата си душа. “



Изкушаващо е да припишем неодобрението на немския управител на Ливърпул като чиста проба „ гроздето е кисело “. Все отново има голяма разлика сред това да изградиш добра защитна система и това да допуснеш 11 удара във вратата си и още два в гредите. Последното в действителност не е типичната визия за класическата защита на Атлети.

Междувременно в сряда мадридчани за първи път от три години насам вкараха три гола в посещение в Шампионската лига. Това се случи в Ла Лига единствено един път в последната година. Ядът на Ливърпул частично произтича от обстоятелството, че те самите – и изключително вратарят им Адриан – бяха създатели на личното си проваляне. Най-големият грях на Атлетико бе просто този, че извади шанс.

И при все че има едно нещо, което си коства да се разиска: надълбоко заложената злост при говоренето за тимове като „ дюшекчиите “. Идеята, че офанзивата е нещо божествено, а отбраната е нещо скверно; че офанзивният футбол, по-точно основаващият се на притежание на топката нападателен футбол е някак по-чист, по-впечатляващ, по-красив, даже по-морален.

В прочут смисъл тези диспути са остарели колкото самия футбол. До каква степен той е в действителност едно спортно съревнование, чиято единствена цел е да вкараш най-малко един гол повече от противника си? И доколко е изкуство или развлечение, в което въпросите за хармония, усет и даже политика безусловно би трябвало да участват като лакмус за предимство?



По BT Sport Майкъл Оуен надъхано поде тази тематика, въпреки и не с тъкмо тези думи. Според него няма нищо гениално в това да изградиш предпазен тим. Гениалното било стореното от Клоп и Джосеп Гуардиола: да играеш нападателно, без значение кой е отсреща ти. „ Уважавам метода на Симеоне, само че не го намирам за талантлив “, приключи Оуен тирадата си.

Може би като нападател, освен това демонски добър, Оуен не е напълно осведомен с механиката на това да организираш отбрана. Демонстрираната пренебрежителност обаче сподели образно едно по-широко усещане: че организирането на защитата е фасулска работа или най-малко някаква низша форма на неквалифициран труд.



Игралите под управлението на Симеоне обаче споделят напълно разнообразни неща. Те приказват за неспирния фокус върху тактическите елементи, позиционирането и връзката сред придвижване и пространство. Говорят за подценената роля на Чоло при психическото укрепване, построяването на групово схващане и изкореняването на губенето на централизация и за момент. Това може да наподобява на вашата формулировка за талантливост, може и да не наподобява. Да се отхвърля обаче интелекта зад всичко това подсказва или за незнание, или за снобария.

Дали е грозно? Дали е аморално? Дали е антифутбол? Самият Симеоне сигурно не е светец и постоянно спортсменството на неговите тимове се разказва като „ изкуство на мрака “ или „ престъпна хроника “. В спорт с ниска ефикасност може би беше неизбежно отбранителният футбол да се обвие с ореола на неблагочестивост. Следствието от това в последно време обаче е, че се заема едно все по-фундаменталистко мнение за това какво в действителност съставлява футболът.

Откога той е единствено офанзива? Откога головете, дриблите и фантазията са единствената полезност в него? Откога имането на супервратар излиза от сферата на тактиката и влиза в областта на помощта свише?



Отношението сред формата и функционалността, сред хубостта и резултата вълнува мозъците на мислителите от зората на човешката история. Да, в метода на Чоловия Атлети има груба деловитост, само че има и хубост. Тя е в отборната съгласуваност и хореография, в подчинението на самостоятелното в интерес на груповото, в гледката от това по какъв начин един новобранец в ерата на суперклубовете се изправя горделив против цялата история и мощност на европейските колоси. И, това също се случва понякога, даже ги смъква от техния фундамент.

Е, в случай че това не е същински футбол, кое тогава е?
Джонатан Лю, „ Гардиън “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР