Кирил Петров Йорданов е български политик, кмет на град Варна

...
Кирил Петров Йорданов е български политик, кмет на град Варна
Коментари Харесай

Рекордът на Кирил Йорданов като кмет на Варна ще си стои още дълго! Днес всички говорят за него

Кирил Петров Йорданов е български политик, кмет на град Варна в поредни четири мандата – от 1999 година до 6 март 2013 година, когато е заставен да подаде оставка след антикорупционните митинги, включващи даже самозапалването на един от протестиращите Пламен Горанов. Издиган от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, и като самостоятелен. Народен представител от парламентарната група на Българска социалистическа партия в 38-то Народно заседание. Областен шеф на Варна (1991-1997). Владее немски и съветски език. Семеен е и има един наследник. Член на масонското общество.

``
реклама

Кирил Йорданов е роден на 14 юни 1956 година в град Варна, България, в семейство на адвокати. През 1982 година приключва Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. В интервала 1984 – 1991 година е арбитър във Варненския областен съд.

В интервала 1991 – 1997 година е регионален шеф на Варна, в ръководството на Съюз на демократичните сили, Любен Беров и Жан Виденов (БСП). През интервала 1997 – 1999 година е народен представител в 38-то Народно събрание, определен от квотата на Българска социалистическа партия.
 
През 1995 година Йорданов взе участие на изборите за кмет на Варна, само че губи макар сериозната поддръжка на алената партия. През 1999 година се реваншира против избраника на Съюз на демократичните сили и завоюва с поддръжката на 27 леви и патриотични партии и придвижвания (БСП, БББ, Евролевица и др.). С рамото на Движение за права и свободи той повторя триумфа си през 2003 и през 2007 година. През 2011 година остава кмет на Варна за четвърти мандат подсилен от ГЕРБ. Никога не е членувал в политически партии и придвижвания. Подава оставка на 6 март 2013 година. По време на негово ръководство градът печели наградата Най-добър град за живеене в България през 2007 и 2008 година. В същото време той е подложен на критика, че градът запада и неговото ръководство е съпроводено с доста кавги. Той е кметът, управлявал Варна най-дълго – над 14 години. Въпреки непринудено подадената му оставка след огромни митинги преди 2 години, на 28 август 2015 година Кирил Йорданов се кандидатира още веднъж за кмет на Варна за пети мандат.

Администрацията му е неведнъж разтърсвана от кавги, свързани с корупция, неефективно ръководство на общинското имущество и протекционизъм по отношение на бизнес ползи, разменяни против политическа поддръжка.

Сметната палата установи нарушавания при възлагане на публични поръчки в община Варна за 2006 – 2008 година. Одитната институция намира нарушавания и за 1998 – 2005 година – неефективно ръководство на недвижимата благосъстоятелност.

Според Института за пазарна стопанска система (ИПИ) през 2010 – 2011 година Варна е изпаднала на 10-то място по индикаторите за това дали администрацията на града спомага или пречи на бизнеса. Почетен лекар на Техническия университет във Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР