Кипърският съд постанови решение за откриване на производство по ликвидация

...
Кипърският съд постанови решение за откриване на производство по ликвидация
Коментари Харесай

Какво да направят клиентите на фалиралия застраховател Олимпик: препоръки от КФН

Кипърският съд постанови решение за разкриване на произвеждане по разпродажба на „ Olympic Insurance Co. Ltd “ - това е сдружението, извършващо активност на територията на България посредством „ Застрахователна компания Олимпик - клон България ”. 
 Съд в Никозия разгласи в разпродажба компанията, която ужили 200 000 българи
Днес ръководителят на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов изпрати публично документално искане до кипърския контролен орган, виновен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския дипломат в Република Кипър, за даване на информация по процеса на разпродажба, както и за всички други детайлности, които могат да са от изгода и значение за засегнатите лица по този проблем в България.

Какви са предстоящите дейности от страна на ликвидаторите?

В сходство с Директива 2009/138/ЕО (Платежоспособност II) и използваното законодателство на Република Кипър се чака да бъдат подхванати следните дейности:

1. Веднага след формиране на производството по разпродажба, се чака ликвидаторите да уведомят, самостоятелно и документално, всички известни кредитори на „ Olympic Insurance Co. Ltd “, в това число и кредиторите, чието всекидневно престояване, местоживеене или централно ръководство е в Република България. По отношение на кредиторите със застрахователни вземания (по предявени искания или платени застрахователни премии), ликвидаторите следва да посочат в уведомлението следните детайли: периодите, които следва да се съблюдават, глобите, планувани при неспазване на тези периоди, органа или институцията, оправомощени да получат предявяването на взимане, или забележките по отношение на вземанията, както и действието на производството за разпродажба във връзка с застрахователните контракти и датата, на която се прекратява действието на застрахователните контракти, както и правата, и отговорностите на застрахования по контракта.

2. Очаква се ликвидаторите да показват на кредиторите на сдружението формуляр за предявяване на вземането (формулярът може да бъде предявен от българските кредитори на застрахователя на български език). Вземанията на всички кредитори следва да се третират без дискриминация. Всеки заемодател на застрахователното сдружение, в това число тези, чието всекидневно престояване, местоживеене или централно ръководство е в Република България, има право да предяви вземанията си, или да показа документално съображенията си във връзка с вземанията си, в сходство с напътствията, предоставени от ликвидатора.

Какво да създадат потребителите/кредиторите в България?

В случай, че вземането на кредитора, към този момент е било предявено към „ Застрахователна компания Олимпик - клон България ” КЧТ, ЕИК 200737120 или към „ Olympic Insurance Co. Ltd “, Република Кипър, не е належащо да се подхващат спомагателни дейности. Нужно е да се изчака за самостоятелната и писмена противоположна връзка от назначените ликвидатори по предявеното взимане.

В случай, че вземането на кредитора още не е предявено, то би трябвало да бъде предявено към масата на несъстоятелността на „ Olympic Insurance Co. Ltd “. Предстои ликвидаторите да дадат напътствията по какъв начин това може да се случи. Следва точно те да оповестят и реда за предявяване на вземанията, както и да укажат на заинтригуваните лица какви дейности да подхващат в тази връзка.

Какво следва в процеса на разпродажба?

Процедурите, свързани с ликвидацията на застрахователно сдружение „ Olympic Insurance Co. Ltd “, Република Кипър, и угаждане на вземанията, в това число, свързани с погашение на компенсациите по застрахователните контракти, по които насрещна страна е „ Застрахователна компания Олимпик - клон България ” КЧТ, ЕИК 200737120 или „ Olympic Insurance Co. Ltd “, Република Кипър се чака да лишават време. Конкретен период за угаждане на вземанията не може да бъде подложен към днешна дата, защото той зависи напълно от дейностите на ликвидаторите и е изцяло в техните пълномощия.

Назначените ликвидатори на „ Olympic Insurance Co. Ltd “, досегашният неин краткотраен ликвидатор Павлос Накузи, както и формален представител на Република Кипър, следва да уточнят активите на застрахователя и тяхната достатъчност, да открият предявените вземания на кредиторите, да преценяват тяхната основателност и да дефинират размера им, и едвам откакто са завършени всички процедури в производството по разпродажба, в сходство с използваното право на Република Кипър, да пристъпят към угаждане на кредиторите, съгласно масата на несъстоятелността.

Комисията за финансов контрол на Република България ще оповестява обществено всяка значима информация, обвързвана с дейностите, които надзорният орган върху застраховането на Република Кипър или назначените ликвидатори на „ Olympic Insurance Co. Ltd “ подхващат и произлизащите от това дейности за българските жители, кредитори на горепосоченото сдружение и клона му в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР