Кипърската православна църква (КПЦ) избра днес митрополита на Пафос Георгий

...
Кипърската православна църква (КПЦ) избра днес митрополита на Пафос Георгий
Коментари Харесай

Митрополитът на Пафос Георгий е новият глава на Кипърската православна църква

Кипърската православна черква (КПЦ) избра през днешния ден митрополита на Пафос Георгий за собствен нов лидер след гибелта предишния месец на предходния архиепископ Хризостом II, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

73-годишният свещеник получи девет гласа в 16-членния Свети синод, най-висшия орган за взимане на решения в КПЦ.  Четири гласа получи неговият главен съперник - митрополитът на Лимасол Атанасий. Една от бюлетините не е била попълнена.

Решението на Светия синод на КПЦ бе предхождано от гласоподаване всред всички православни християни на острова на 18 декември. При това гласоподаване Атанасий събра най-вече гласове, следван от Георгий и митрополита на Тамасос Исая.

Съгласно устава на КПЦ първо се организира светско гласоподаване за избор на първите трима кандидати за поста, а по-късно Светият синод организира скрито гласоподаване за избор на новия архиепископ.

Георгий беше определян като любимец за продобиване на вота на Синода макар успеха на Атанасий при всенародното гласоподаване, поради, както някои медии означиха, вътрешните връзки на преданост и динамичността в Синода.



Преди гласуването в Синода Атанасий сподели, че волята на народа би трябвало да се почита, само че че ще одобри всеки резултат „ с мир и обич “, като прикани поддръжниците си да показват „ почитание “.

 Обявяването на избора на Георгий бе посрещнато с крясъци „ Наистина заслужен “ от събралите се негови последователи в Никозия.

" Благодаря на първо място на Господ, който позволи днешния избор, на членовете на Синода, които ме избраха, и на хората, които ме избраха да бъда измежду тримата кандидати ", сподели Георгий, откакто беше определен.

Сред първите, които поздравиха Георгий, беше президентът на Кипър Никос Анастасиадис, който съобщи, че новият архиепископ ще продължи „ великото духовно дело на Кипърската черква в интерес на нейното паство “.

Георгий е считан за водач с твърда ръка. Той е заемал поста секретар на Синода, придържайки се към позициите на своя предходник във връзка с етническото разделяне на острова, както и във връзка с поддръжката на КПЦ за независимостта на Украинската православна черква от Московския патриарх.

Георгий е учил химия и теология в Гърция и по-късно в Обединеното кралство, преди да се издигне в редиците на църквата и да бъде определен за митрополит на Пафос през 2006 година Според биографията му той е спечелил решение на Европейския съд за правата на индивида против Турция за нарушение на човешките му права след арест и малтретиране от турските управляващи по време на митинг през 1989 година против разделянето на острова.

Кипър е разграничен на две елементи от 1974 година, когато турската войска нахлу в северната част на острова като реакция на държавен прелом, целящ да причисли Кипър към Гърция. През 1983 година в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърска турска република, която остава непризната от интернационалната общественост като се изключи Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР