Над дузина арестувани в Кипър, докато насилието срещу мигрантите се разпространява

...
Кипърската полиция арестува 13 души след марш срещу мигранти и
Коментари Харесай

Кипърската полиция арестува 13 души след марш срещу мигранти и бежанци във втория по големина град на острова, Лимасол, прераснал в насилие с тълпи, вандализиращи имущество.

Петима души бяха ранени по време на безредиците в петък вечерта, след като около 500 души излязоха на улицата за шествието, каза полицията.

Кофите за боклук бяха запалени и някои магазини бяха вандалски, каза полицията. Свидетели, цитирани от кипърски медии, казаха, че някои чужденци са били нападнати по време на марша.

Полицията използва водни оръдия, за да разпръсне протестиращите, някои от тях с качулки и държащи транспарант с надпис „Бежанците не са добре дошли“.

Нарастване на насилието

Инцидентът дойде дни след като около 20 души бяха арестувани по време на ожесточени сблъсъци между кипърци и мигранти и бежанци близо до западния курорт Пафос, където властите започнаха да извеждат сирийци от осъден жилищен комплекс.

Видеозаписи в социалните медии показват група кипърски гърци, скандиращи „Махайте се, махнете се“ по време на демонстрацията. Прераснало в насилие, каза полицията, когато кипърските гърци се изправили очи в очи с група сирийци.

Насилието продължи, след като около 500 сирийци проведоха мирен контрапротест, според полицията, която каза, че са използвали сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат и двете страни.

Членът на Европейския съюз Кипър казва, че е „държава на първа линия“ по средиземноморския мигрантски маршрут, борейки се да се справи с наплива от мигранти и бежанци без документи.

Последните данни на ЕС показват, че Кипър има най-големия брой молби за убежище за първи път спрямо населението в 27-членния блок.

Миналата седмица властите казаха, че мигрантите и бежанците съставляват около 6 процента от населението на острова. Средната стойност за ЕС е приблизително 1 процент.

Бежанските лагери в Кипър са пренаселени. На много места са се образували гета, където хората живеят в бедност.

„Смущаващи“ изображения: Кипърски премиер

В събота президентът на Кипър Никос Христодулидис проведе спешна среща, за да обсъди безредиците в Лимасол с началника на полицията и неговите министри на правосъдието и вътрешните работи.

Това е втората спешна среща за седмица след сесията във вторник след насилието в Пафос.

„Няма много какво да се каже освен неудобните изображения, които видяхме“, каза видимо ядосан Христодулидес пред репортери. „Те нямат нищо общо с имиграцията.

„Ако всички замесени [в инцидентите в Лимасол] обичаха или се интересуваха от страната ни, те нямаше да предприемат такива действия, които преди всичко обиждат страната ни.“

През последните 16 години 413 расистки атаки и инциденти са били предадени на съд в администрацията на кипърските гърци, а 125 дела, свързани с тези въпроси, все още са висящи в съдилищата, според кипърския вестник Politis.

По-малко молби за убежище

Броят на мигрантите и бежанците, кандидатстващи за убежище в Кипър, е намалял с 53 процента през последните пет месеца, според данни на Министерството на вътрешните работи.

Повече от 10 600 души са подали молба за убежище от март до юли 2022 г. в сравнение с 4 976 през същия период на тази година, показват данните.

Но полицейските данни показват нарастване на броя на мигрантите и бежанците, пристигащи по море, като повече от 500 са кацнали на 45 малки рибарски лодки или надуваеми лодки през последните три месеца, по-голямата част от Сирия.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР