Ким Клайстерс обяви че слага нов, този път окончателен край

...
Ким Клайстерс обяви че слага нов, този път окончателен край
Коментари Харесай

Ким Клайстерс сложи окончателен край на кариерата си


Ким Клайстерс разгласи че поставя нов, този път финален завършек на своята спортна кариера. Носителката на четири трофеи от Големия шлем направи това в изявление за уеб страницата на WTA. Белгийката съобщи, че постоянно ще изпитва голяма пристрастеност към тениса, само че желае да отделя допустимо най-вече време за фамилията си.

„Имам голям брой фамилни задължения и непрекъснато мисля за това. Въпреки това към момента обичам да играя тенис. С сегашния ми график мога да си разреша да играя три или четири дни, само че не и 3-4 седмици, както щеше да се наложи, в случай че бях решила да вземам участие в още шампионати. Ако бях решила да играя в Австралия, обстановката щеше да е тъкмо такава. Както обаче споделих, имам голям брой фамилни задължения и просто не е допустимо да отстранявам толкоз доста време за тенис“ – показа шампионката на Australian Open за 2011 година

„Моята целенасоченост бе едно от главните ми преимущества още като дете. Наследила съм го от родителите си. Те ма научиха, че постоянно би трябвало да давам 100 % от себе си, без значение с какъв спорт се занимавам. Един ден татко ми ми сподели „Трябва да знаеш, че когато кариерата ти завърши, въобще няма да съжаляваш, в случай че постоянно си давала всичко от себе си“. Следвах този съвет и съм доста горда от постигнатото. Винаги, когато съм била на корта, без значение за мач или подготовка, се влагах изцяло. Дадох най-хубавото от себе си“ – добави белгийката.

Любопитен факт е, че Ким произлиза от спортно семейство. Нейният татко – Лей Клайстерс, бе футболист с 40 мача и 3 гола за националния тим на Белгия.

Това е третият случай, в който някогашната №1 афишира края на кариерата си, само че е безапелационна, че в този момент това в действителност е краят на пътя.

„Когато напуснах тениса за пръв път, татко ми беше тежко болен. Той говореше по този начин, като че ли ще играя още веднъж след няколко месеца. Каза ми го и малко преди да си отиде. Аз обаче му отговорих, че това няма да се случи. Години по-късно обаче, когато към този момент бях майка, спортният ми дух стартира последователно да се завръща. Изчаках няколко седмици, с цел да видя дали това не е просто подтик, който ще отмине, само че казусът не бе подобен. Има моменти в живота, които те карат да съзрееш бързо и да погледнеш на нещата от изцяло друга позиция. За мен гибелта на татко ми бе един от тези моменти“ – разкри трикратната шампионка на US Open.

Макар към този момент да не е част от Тура, Клайстерс е безапелационна, че ще остане покрай света на тениса. „Страстта ми към тениса в никакъв случай няма да си отиде, без значение с какво се занимавам. Все още изпитвам потребността да дам нещо на този спорт, тъй като съм получила доста от него. Не скърбя за нито един ден от кариерата си. Винаги съм правила това, което съм считала за вярно, въпреки че някои от тези решения са се отразявали отрицателно на кариерата ми в дълготраен проект. Въпреки всичко съм щастлива и съм удовлетворена от метода, по който се развиха нещата“ – приключва двукратната финалистка на Ролан Гарос.

Клайстерс изигра последния си мач през октомври предходната година, когато загуби от Катерина Синякова в първи кръг в Индиън Уелс.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР