Ким Чен Ун уволнява висш генерал, нарежда на севернокорейските военни да се „опасат за война“

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун уволни висшия си генерал на
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун уволни висшия си генерал на фона на промени във военното ръководство на страната и иска армията муда се „опаса за война“, съобщиха държавните медии в четвъртък.

Генерал Пак Су Ил беше освободен от началник на Генералния щаб и на негово място беше назначен вицемаршал Ри Йонг Гил, според държавната Корейска централна новинарска агенция ( KCNA).

Други „водещи командващи офицери“ бяха уволнени, преместени или назначени по време на заседание на Централната военна комисия в сряда, съобщи KCNA, без да навлиза в подробности.

Северна Корея редовно обновява военното си ръководство. Някои военни лидери по-късно се появяват отново на различни позиции, докато други изчезват от общественото полезрение.

И кариерата на новия висш генерал Ри – който пое поста номер 2 в севернокорейската военна йерархия наскоро на 31 декември – отразява това, казаха анализатори.

„Ри Йонг Гил е дългогодишен член на военния елит на Северна Корея, който преди да стигне до върха, преживя възходи и падения по време на кариерата си. Преди седем години дори се носеше слух, че той е бил екзекутиран след кадрова промяна“, каза Лейф-Ерик Ийсли, професор по международни изследвания в Женския университет Ewha в Сеул.

Cheong Seong-chang, старши анализатор в частния мозъчен тръст Sejong Institute близо до Сеул, каза, че може да има редица причини зад военните преустройства на Ким и че не е непременно наказателно.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун дава полеви насоки в голяма оръжейна фабрика на това изображение, публикувано от Корейската централна новинарска агенция на Северна Корея на 6 август 2023 г. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун дава полеви насоки в голяма оръжейна фабрика на това изображение, публикувано от Корейската централна новинарска агенция на Северна Корея на 6 август 2023 г. KCNA/Ройтерс видео

„Тъй като Ким Чен Ун често е повишавал, понижавал и уволнявал ръководители според способността им да изпълняват задълженията си, уволнението на ръководители може да ги държи отговорни, но е неуместно да ги считаме за наказание“, каза Чонг.

Изли каза, че севернокорейският лидер може просто да се опитва да гарантира, че никой под него не става твърде силен.

„Ким Чен Ун често сменя ръководни постове под себе си, за да предотврати появата в Северна Корея на някой като [основателя на Wagner Group] Евгений Пригожин, който оспори авторитета на руския президент Владимир Путин, след като натрупа личен контрол върху финансовите активи и лоялност сред въоръжените сили,“ Ийсли казах.

„Тежко военно положение“

Разтърсването на военното ръководство беше споменато едва в края на доклада на KCNA, който се съсредоточи повече върху това, което според него беше „важният въпрос за това армията да бъде по-щателно опасана за война, предвид тежка политическа и военна ситуация на Корейския полуостров.

Южна Корея и нейният главен съюзник Съединените щати не са споменати по име в доклада. Въпреки това изглежда, че ги споменава косвено, като каза, че срещата е „анализирала военните ходове на главните виновници за влошената ситуация“ на полуострова.

„Извършване на пълна подготовка за война“ беше основната точка от дневния ред на срещата, се казва в доклада на KCNA.

„Сегашната ситуация, в която враждебните сили стават все по-неприкрити в своята безразсъдна военна конфронтация с КНДР, [Корейската народнодемократична република] изисква армията на последната да има по-положителна, проактивна и преобладаваща воля и задълбочена и перфектна военна готовност за война“, каза той.

Северна Корея казва, че е изстреляла нов тип междуконтинентална балистична ракета Hwasong-18 (ICBM), използваща твърдо гориво през април. Северна Корея съобщи, че е изстреляла нов тип междуконтинентална балистична ракета Hwasong-18 (ICBM), използваща твърдо гориво през април. С любезното съдействие на Rodong Sinmun

Северна Корея засили военната си реторика това лято, заплашвайки да свали американски разузнавателни самолети и да отмъсти за спирането на американска подводница с балистични ракети, способна да носи ядрени ракети, в Южна Корея за първи път от четири десетилетия.

Пхенян също демонстрира своя напредък в технологията за балистични ракети, като миналия месец тества междуконтинентална балистична ракета Hwasong-18 (ICBM) с време на полет, което предполага, че има способността да удари континенталната част на САЩ.

Това оръжие беше сред куп други, показани на парада, който Северна Корея нарече „Ден на победата“ миналия месец, възпоменание на примирието, сложило край на боевете в Корейската война преди 70 години. Технически двете Кореи остават във война, тъй като никога не е подписан официален мирен договор.

На срещата в сряда в Пхенян Ким подписа заповеди за военни учения, включващи най-новите оръжия на страната.

В края на миналата седмица Ким обиколи фабрики за оръжия и боеприпаси и даде „важни указания“ относно „изграждането на капацитет за серийно производство на нови боеприпаси“, се казва в доклад на KCNA.

На фона на напрежението на полуострова Южна Корея обяви този месец, че ще проведе общонационално учение за гражданска защита на 23 август.

Повечето от 51-те милиона жители на страната се очаква да практикуват евакуация в убежища или подземни безопасни пространства по време на 20-минутното учение, което според Сеул е в отговор на „провокации“ от Пхенян.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР