Ким Чен Ун се завръща в Северна Корея след шестдневно посещение в Русия

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се прибира в неделя от
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се прибира в неделя от Русия, завършвайки шестдневно пътуване, което предизвика глобални опасения относно сделки за трансфер на оръжия между двете страни се оказаха в отделни противопоставяния със Запада.

Бронираният влак на Ким потегли под звуците на руския патриотичен марш „Прощавайте Славянка“ в края на прощалната церемония на гара в Артьом, руски град в Далечния изток на около 200 километра (124 мили) от границата със Северна Корея, съобщи руската държавна информационна агенция РИА. присъстваха на церемонията, която включваше руски военен оркестър, свирещ както на севернокорейски, така и на руски национални химни.

влизайки в Русия миналия вторник в първото си задгранично пътуване от повече от четири години, Ким се срещна с президента Владимир Путин и посети ключови военни и технологични сайтове, подчертавайки задълбочаването на отбранителното сътрудничество на страните в лицето на отделни, засилващи се конфронтации със САЩ и техните съюзници. Чуждестранни служители и експерти казаха, че Северна Корея може да осигури крайно необходимите боеприпаси за войната на Москва срещу Украйна в замяна на сложни руски оръжейни технологии, които биха насърчили ядрените амбиции на Ким.

ООН Резолюции на Съвета за сигурност - които Русия, постоянен член, подкрепи преди това - забраняват на Северна Корея да изнася или внася каквото и да е оръжие. Наблюдатели казват, че предполагаемите опити на Русия да получи боеприпаси и артилерийски снаряди от Северна Корея показват отчаянието на Москва да попълни своя арсенал, изчерпан във войната с Украйна.

„Военното сътрудничество между Северна Корея и Русия е незаконно и несправедливо, тъй като противоречи на Резолюции на Съвета за сигурност на ООН и различни други международни санкции“, каза южнокорейският президент Юн Сук Йол в писмени отговори в неделя на въпроси на Асошиейтед прес. „Международната общност ще се обедини по-плътно в отговор на подобен ход.“

В замяна на доставката на конвенционални оръжия на Русия експертите казват, че Северна Корея ще поиска руска икономическа и хранителна помощ, но също и трансфер на технологии за изграждане мощни ракети, ядрена подводница и шпионски сателит. Северна Корея публично се опита да въведе такива високотехнологични оръжейни системи, цитирайки това, което тя нарече засилване на военните действия, водени от САЩ.

По-рано в неделя Ким беше в по-лек режим, обикаляше университет и гледаше шоу на моржове в руски аквариум. Руските държавни медии разпространиха видеоклипове на Ким, придружен от негови висши служители, разговаряйки с руски служители чрез преводачи в кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски.

В Приморския аквариум на острова, най-големият в Русия, Ким е гледал представления с участието на китове белуга, афали, морски тюлени и моржът „Миша“, които изглежда са му харесали особено, според руските медии.

Кожемяко, губернаторът на Приморие, каза, че делегация от руския Далечен изток ще посети Северна Корея. Според руските държавни медии Кожемяко е казал, че ще бъде част от делегацията, която ще пътува със специалисти от търговията, туризма и земеделието. Точният час за посещението в Северна Корея не е обявен.

В събота Ким пътува до летище близо до Владивосток, където министърът на отбраната Сергей Шойгу и други висши военни го изгледаха отблизо на руските стратегически бомбардировачи и други бойни самолети. По-късно през деня Ким и Шойгу отидоха във Владивосток, където инспектираха фрегатата „Адмирал Шапошников“.

В петък Ким посети авиационен завод в град Комсомолск на Амур, който произвежда най-мощните изтребители на Русия .

Руските военни самолети, показани на Ким в събота, бяха сред видовете, които са били в действие в Украйна, включително бомбардировачите Ту-160, Ту-95 и Ту-22, които редовно изстрелват крилати ракети. По време на посещението на Ким Шойгу и генерал-лейтенант Сергей Кобилаш, командващ руските сили за далечни бомбардировачи, потвърдиха за първи път, че Ту-160 наскоро е получил нови крилати ракети с обсег на действие над 6500 километра (над 4040 мили).

Шойгу, който се срещна с Ким по време на рядко посещение в Северна Корея през юли, също показа на Ким друга от най-новите ракети на Русия, хиперзвуковата „Кинжал“, носена от изтребителя МиГ-31, която видя първата си битка по време на войната в Украйна.

Севернокорейските държавни медии съобщиха, че Ким и Шойгу са говорили за регионалната среда за сигурност и са обменили мнения по „практически въпроси, възникващи при по-нататъшното укрепване на стратегическата и тактическа координация, сътрудничество и взаимен обмен между въоръжените сили на двете страни."

Срещата на върха на Ким с Путин се проведе на главната площадка за космическо изстрелване на Русия, място, което показва желанието му за руска помощ в усилията му да придобие космически базирани разузнавателни средства и ракетни технологии. През последните месеци две севернокорейски изстрелвания за изпращане на шпионски сателит в космоса завършиха с неуспех и Северът обеща да извърши трети опит през октомври.

По време на срещата с Путин Ким каза, че страната му ще предложи своята „пълна и безусловна подкрепа“ за борбата на Русия да защитава интересите си в сигурността, в очевидна препратка към войната в Украйна. Ким покани Путин да посети Северна Корея в „удобно време“ и Путин прие.

Това беше втората среща на върха на Ким с Путин. Предишната среща се състоя във Владивосток през април 2019 г., два месеца след като ядрената дипломация на Ким с високи залози с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп се разпадна по време на втората им среща на върха във Виетнам.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР