Килауеа, един от най-активните вулкани в света, започна вчера да

...
Килауеа, един от най-активните вулкани в света, започна вчера да
Коментари Харесай

Хавайският вулкан Килауеа изригна


Килауеа, един от най-активните вулкани в света, стартира през вчерашния ден да изригва след двумесечна пауза на Хавай. От кратера се появи светеща лава, която е на безвредно разстояние от хората в народен парк на Големия остров, съобщи Асошиейтед прес.



Хавайската вулканична обсерватория заяви, че изригването е било следено в следобедните часове на върха на Килауеа. Обсерваторията добави, че газовете, освободени от изригването, ще причинят вулканичен смог надолу по посока напразно от Килауеа. Хората, живеещи наоколо до националния парк, би трябвало да се пробват да заобикалят вулканични частици, изхвърлени във въздуха от изригването.



Нивото на предизвестие за заплаха от вулкана беше нараснало до алено, до момента в който учените правят оценка изригването и обвързваните с него рискове. През юни Килауеа изригваше в продължение на няколко седмици с фонтани от алена лава, без да съставлява непосредствена опасност. 



Тълпи от хора се стичаха през вчерашния ден в националния парк Хавайски вулкани на Големия остров, който оферираше безвредни гледки към лавата, отбелязва АП. Килауеа, вторият по величина вулкан на Хаваите, изригваше от септември 2021 година до предишния декември. Изригването на Килауеа през 2018 година унищожи повече от 700 домове.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР