Киев. Вечерта на 10 декември Владимир Зеленски даде телевизионно интервю,

...
Киев. Вечерта на 10 декември Владимир Зеленски даде телевизионно интервю,
Коментари Харесай

„Страна“ : Стана ясно за какво са си говорили Байдън и Зеленски

Киев. Вечерта на 10 декември Владимир Зеленски даде телевизионно изявление, което се трансформира в първата му изчерпателна реакция на договарянията на Байдън с Путин. И най-важното - на позвъняването от американския президент до Киев след резултатите от тези договаряния, написа украинският вестник “Страна “

Още при започване на изявлението Зеленски " смъкна гарда ", когато не отговори на непосредствено заложен въпрос за автономията на Донбас.

Президентът беше помолен да разяснява информацията на американските медии, че Съединени американски щати след договаряния с Путин са взели решение да се съгласят на специфичен статут на района и да окажат напън върху Киев да го приложи.

Ако Байдън беше отрекъл тези диалози или въобще не ги засегне, Зеленски евентуално щеше да го каже. Но мълчанието на президента приказва, че тематиката е била повдигната по време на телефонния диалог

Косвено удостоверение за това беше опасността за осъществяване на референдум, в случай че Украйна се наложи да съблюдава Минските съглашения.

" Не изключвам референдум за Донбас като цяло. Това може да е за Донбас, Крим, за края на войната. Възможно е някоя страна да ни предложи някакви условия. Но в случай че има такова предизвикателство, аз несъмнено ще се съветвам с нашето общество “, сподели Зеленски.

Под „ някаква страна “ ясно се има поради Съединените щати, а не Русия, чиито искания бяха отхвърляни в Киев в продължение на шест години без никакви референдуми. В подобен случай едно общонародно допитване може да има двойна цел.

1. Да покаже на Запада, че " Украйна е срещу капитулацията ", след което не би трябвало да се извършват никакви Мински съглашения.

2. Или да се оправдае пред „ партията на войната “, че украинците просто са подготвени да изпълнят политическата част от Минските съглашения. Тоест да легализира западните настройки в референдума и да затвори устата на радикалите.

Засега всичко върви по-скоро към първия вид. Най-малкото управляващите при Зеленски вършат съвсем всичко, с цел да саботират Минския развой. И най-вероятно референдумът ще е нужен, с цел да продължи същата политика - да се преборят с настояванията на Съединени американски щати.

Дори по време на това изявление Зеленски увери, че няма да има директни договаряния с ДНР и ЛНР, което е тъкмо това, което въпросните споразумения плануват. Вместо това Украйна възнамерява да се вклини в разговора сред Съединени американски щати и Русия. Зеленски позволи основаването на успореден на " Нормандския " формат Украйна-Русия-САЩ.

Все още обаче не е известно какво мисли Москва за това. Там не желаят да се срещат със Зеленски нито персонално, нито в границите на Нормандската четворка. Не е ясно за какво ще желаят да създадат това в новия формат.

Тоест украинският президент съобщи тук желанието си, а не действително съглашение с Байдън.

Като цяло за същността на диалога с американския президент може да се съди по много унилите мнения на Зеленски в края на изявлението. Той още веднъж напомни, че НАТО слага преграда пред Украйна, назова Европа „ цинична “ за желанието си да търгува с Русия и прикани страната „ да разчита единствено на себе си и на своята войска “.

Това значи, че Зеленски не е чул нищо хубаво нито за глобите, нито за военната помощ от американския си сътрудник. И това като цяло съответствува с информацията на американските медии, които към този момент пишат, че пътят към Алианса за Украйна е блокиран от дълго време.

Той също по този начин не загатна никакви детайлности по отношение на обезщетенията на Украйна за " Северен поток-2 ", за който Конгресът най-сетне анулира глобите след срещата сред Путин и Байдън. Очевидно Байдън като цяло мълчи по тази тематика, макар че Зеленски, съгласно неговите известия за пресата, я е повдигнал.

И по този начин, изданието приключва: Байдън най-вероятно е почнал да приказва за осъществяването на политическата част от Минските съглашения, в това число специфичния статут на Донбас. В същото време на Зеленски не се оферират никакви осезаеми бонуси за това (приближаване на вероятностите за влизане в НАТО, пари, оръжия).

Това изяснява много раздразненото и унило положение на Зеленски, който попадна в клопката на личната си политика – със
залог на отменяне на окупираните територии и продължение на войната. Той към момента можеше да обърне този механизъм в другата посока първоначално, на гребена на известността - само че в този момент ще бъде доста по-трудно това да се направи, приключва материалът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР