Киев. Върховната Рада на Украйна прие закон За осигуряване на

...
Киев. Върховната Рада на Украйна прие закон За осигуряване на
Коментари Харесай

УНИАН: Върховната Рада прие закон за определянето на украинския език за единствен държавен

Киев. Върховната Рада на Украйна одобри закон „ За обезпечаване на действието на украинския език като държавен ", предава осведомителната организация УНИАН , като разяснява, че той е одобрен с поддръжката на 278 депутата при нужни 226 гласа.
Текстът дефинира лицата, които са задължени да приказват на държавния език и да го ползват при осъществяване на служебните си отговорности. Сред тях по-специално са включени: управлението на страната, депутатите; съдиите, прокурорите; чиновници на Националната банка на Украйна; чиновници, които са на военна работа по договор; учители, лекари в държавни и общински здравни заведения. Този закон не се ползва в областта на частната връзка и осъществяването на религиозни церемонии.
Съгласно закона, всеки жител на Украйна е задължен да приказва на държавния език като език на своето поданство. Отбелязва се, че страната ще провежда курсове за украински език за възрастни и ще даде опция за свободно проучване на държавния език на жителите на Украйна, които не са имали тази опция до този миг.
За използването на закона ще наблюдават така наречен езикови инспектори. Те ще получат право да участват на съвещания на всички държавни органи, да изискват документи от публичните организации и политическите партии, а също и да дефинират размерите на наказванията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР