Киев реагира остро след коментари, озвучени от началника на кабинета

...
Киев реагира остро след коментари, озвучени от началника на кабинета
Коментари Харесай

Украйна реагира остро на циничното заявление на натовски чиновник за размяната на "територии" срещу членство в Алианса

Киев реагира остро след мнения, озвучени от началника на кабинета на генералния секретар на НАТО, съгласно който отводът от територии, а по-късно - присъединение към Алианса е допустимо решение за Украйна.

Пред норвежкия таблоид VG ръководителят на екипа на Йенс Столтенберг, Стиан Йенсен, позволи, че " едно от решенията " след година и половина война може да е " Украйна да се откаже от територии, а в подмяна да получи участие в НАТО ".

Попитан по време на спор в Норвегия дали думите му дават отговор на позицията на НАТО, той обръща внимание, че полемиките за бъдещия статус на Украйна са в ход, а концепцията за териториите се предлага от други.

" Не споделям, че би трябвало да е по този начин. Но може да е допустимо решение ", споделя Йенсен. Все отново Украйна би трябвало да реши (съгласно общата позиция на Алианса) по кое време и при какви условия да води договаряния с Русия.
 
Реакцията на Киев не закъсня. Олег Николенко, представител на външното министерство, предизвести, че " Украйна не търгува с територии " и че " диалогът е безусловно недопустим ". Винаги сме изхождали от това, че Алиансът, както и Украйна не търгува с територии, акцентира той..
 

Според Николенко такова говорене е в услуга на Русия; вместо това би трябвало да се разискват способи да се ускорят успеха на Украйна и приемането на пълноправно участие в НАТО.
 
Секретарят на Съвета за сигурност и защита на Украйна Алексей Данилов назова " необичайно изхвърляне " това заявление. Той съобщи в  ефира  на националния телемаратон, че нито една страна след Втората международна война не й се е налагало да премине през такива тествания, с които през днешния ден се сблъсква Украйна. 
 
Съветникът на началника на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк съобщи, че думите на Йенсен " ясно се вписват в логиката на сюжета на заледяване, по този начин мечтан от Русия ".

По думите му предлагането е " доста необичайно " и на първо място демонстрира, че " елементи от политическия хайлайф по този начин и не са развили цялостно схващане за обстановката, цялостно схващане за природата на войната ".
 
" Крайно неуместно е да се пробвате искрено да прехвърлите войната на идващото потомство, а не по-малко неуместно - намерено да признавате проваляне ".
 

Розміняти територію на парасольку НАТО? Дивно. Тобто свідомо піти на програш демократії, заохочення глобального злочинця, консервацію російського режиму, знищення міжнародного права й обов’язкове перенесення війни на інші покоління. Бо чому Росія, не програвши, має добровільно…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 15, 2023
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР