Киев поиска от Запада аналози на руските крилати ракети Х-101

...
Киев поиска от Запада аналози на руските крилати ракети Х-101
Коментари Харесай

Украйна посегна към стратегическото въоръжение на Запада

Киев изиска от Запада аналози на съветските крилати ракети Х-101 и " Калибър ". Твърди се, че Украйна се нуждае от тези оръжия, с цел да унищожи заводите за дронове в Иран и Сирия. Изстрелването на такива ракети обаче изисква стратегически бомбардировачи и подводници. На какво разчита Украйна?

Украйна желае да получи крилати ракети с огромен обхват от западните страни. Както оповестява „ Економист “ цитирайки думите на неизвестен източник от Генерален щаб на ВСУ, страната се нуждае от аналози на съветските модели „ Калибър “ и Х-101. Той акцентира, че такива ракети са сложни за прехващане заради огромната им и висока маневреност.

X-101 е авиационен хвъркат арсенал, кадърен да нанася удари на разстояние до 5500 километра. Снарядите АГМ-86, обособените му разновидности, както и версията АГМ-129 се смятат за сравними по характерности западни аналози. Американската крилата ракета с морско и наземно базиране БГМ-109 „ Томахоук “ се смята за аналог на съветския " Калибър ".

Такива оръжия сами по себе си са необикновено мощен актив за всяка войска и по тази причина прехвърлянето им в Украйна наподобява невероятно. Чисто механически проблеми обаче няма да разрешат внедряването на желанията на ВСУ. Моделите АГМ изискват бомбардировачи B-52 за изстрелване, а „ Томахоук “ нормално се изстрелва от корабни установки Mk41. Освен това за изстрелване могат да се употребяват наземни системи за противоракетна защита „ Иджис Ашор “ и даже атомни подводници. Може би нито една страна от западния блок няма да се осмели да даде такива уреди за изстрелване на Украйна.

Сега Киев разполага с британско-френски въздушни ракети „ Сторм Шадоу “ и „ Скалп “, които имат обхват на полет над 250 км. А доставените от Съединени американски щати ракети ХИМАРС летят единствено към 80 км.

ВСУ оправдават нуждата от ракети, способни да покрият разстояние от пет хиляди километра, с обстоятелството, че за тях е сериозно да поразят индустриалните мощности на БПЛА в Иран и Сирия, написа „ Гардиън “. Списъкът с евентуални цели включва и някои съветски фабрики.

Експертната общественост отбелязва, че настояванията на Украйна са обречени на неуспех. Доставката на такива мощни оръжия е неразривно обвързвана освен с финансови, само че и с политически опасности. Освен това прехвърлянето на такива оръжия ще докара настоящия спор до нова ескалация, за която нито Брюксел, нито Вашингтон са подготвени.

„ Екипът на Зеленски се е насочил към доста съществени оръжия. Западните крилати ракети са проектирани да летят на големи дистанции, като в същото време са способни да съдържат разнообразни бойни съставни елементи. По принцип такива модели, в случай че се употребяват в този спор, могат да основат доста проблеми на Русия “, отбелязва военният специалист Вадим Козюлин.

Събеседникът акцентира, че за изстрелването на такива ракети са нужни специфични типове съоръжение. „ Говорим за стратегически бомбардировачи. Прехвърлянето на такива устройства в Украйна е безусловно изключено “, акцентира Козюлин. Според него Украйна няма да може да подсигурява сигурността на ракетоносците.

„ Системите за Противовъздушна отбрана на ВСУ не работят изключително добре, тъй че е малко евентуално да бъде допустимо да се защитят такива скъпи мостри на военното инженерство. Освен това изпращането на подобен аероплан до кабинета на Зеленски ще докара до нов кръг в спора. Не мисля, че Вашингтон е подготвен за това “, акцентира специалистът.

„ Основната причина, заради която Украйна би трябвало да получи нови ракети, е нуждата да се унищожат оборудванията за произвеждане на дронове в Иран, чиито артикули сякаш отиват в Русия. Подобни удари ще бъдат оценени от интернационалната общественост като изцяло ненужна ескалация на световно равнище “, отбелязва събеседникът.

Според Козюлин Западът няма да даде зелена светлина на сходни интервенции. „ Ако ВСУ употребяват снаряди против страни, които имат неприятни връзки със Съединени американски щати, това ще послужи като причина да се каже, че Вашингтон умишлено основава държави-наемници, които са подготвени да свършат цялата мръсна работа за него “, прецизира Козюлин..

„ Наистина снарядите вид АГМ-86 могат да летят на разстояние до 2500 километра “, отбелязва военният специалист Юрий Кнутов. „ Такива муниции имат положителни индикатори за височина на придвижване и имат функционалност за отчитане на терена. Освен това в такива модели работят по едно и също време няколко системи за ориентиране: инерционна, оптико-електронна и сателитна. Като цяло изброените муниции съставляват сериозна опасност “, добавя той.

Такова мощно оръжие обаче изисква специфични условия на употреба, показва Кнутов. „ На първо място, приказваме за съответните принадлежности за пускане. Носителите на АГМ са стратегическите бомбардировачи B-52, а за БГМ-109 „ Томахоук “ „ насочна точка “ постоянно са атомни подводници “, означи специалистът.

Според Кнутов прехвърлянето на такова съоръжение е невероятно по няколко аргументи. „ Първо, приказваме за доста скъпи коли, от които даже Съединени американски щати нямат доста. Цената на тяхното произвеждане е извънредно висока, което значи, че е просто неизгодно да се губи подобен скъп запас. Никой не желае да види съвременни американски оръжия, унищожени в полетата на Украйна “, споделя специалистът.

Освен това изпращането на такива превозвачи може да послужи като предлог за експлоадирането на директен спор сред Съединени американски щати и Русия, защото сходни дейности ще се смятат за най-голямата опасност за сигурността на Руската федерация. „ Разбира се, американците към този момент приказват за прекачване на F-16 на ВСУ, който може да служи и като притежател на нуклеарни бойни глави, само че мисля, че Вашингтон няма да поеме огромен риск “, сподели източникът.

„ Така че кабинетът на Зеленски не би трябвало да разчита на придобиването на ракети със стратегически обхват. Просто е неефикасно да ги даваме на Украйна - Су-24, от които са останали малко, няма да могат да изстрелват толкоз мощни муниции. И нямат особена потребност да поразяват цели на разстояние 2500 километра “, обобщава Кнутов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР