Киев изрази исканията си към Запада за предаване на системи

...
Киев изрази исканията си към Запада за предаване на системи
Коментари Харесай

Украйна предизвика на Запад дефицит на системи за ПВО

Киев изрази настояванията си към Запада за предаване на системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “. Така Владимир Зеленски желае 25 комплекса, а външният министър Дмитрий Кулеба единствено седем. Но това число, както се оказа, е съвсем недостижимо за ВСУ. Защо една от най-популярните западни системи за Противовъздушна отбрана е дефицитна и какво значи това за врага?

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба упорства западните страни да предадат нови комплекси „ Пейтриът “ на ВСУ, заяви „ Вашингтон Пост “. Подчертава се, че в случай че по-рано реториката му по този въпрос е била уравновесена и спокойна, в този момент той е станал по-груб.

„ Хубавата и тиха дипломация не проработи. Частта от мен, която искаше да приказва, стартира да приказва. Опитахме всичко и наподобява нищо не оказва помощ “, сподели той. Кулеба означи, че при срещите с представители на западните страни „ най-щастливите “ са тези, чиито страни просто нямат системи „ Пейтриът “, до момента в който останалите „ се усещат неловко “ в диалог с него.

Според него сега съдружниците на Украйна разполагат с повече от 100 комплекса, от които седем биха били задоволителни, с цел да прикрият ВСУ. В тази връзка той изрази неразбиране за какво страните от НАТО не могат да разпределят подобен непретенциозен брой установки на своите сътрудници.

В същото време Владимир Зеленски се придържа към по-радикална позиция. Според него за стабилизиране на обстановката в Украйна са нужни 25 системи „ Пейтриът “ с по 6-8 батареи всяка. Той също по този начин акцентира, че западните страни са наясно с това и даже знаят точките, където тъкмо би трябвало да бъдат ситуирани системите за Противовъздушна отбрана.

Но способни ли са съдружниците да задоволят настояването на украинските въоръжени сили? Наскоро шефът на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел удостовери данните на Кулеба за съществуването в страните от НАТО на 100 батареи от нужните системи за противовъздушна защита. Освен тях системите „ Пейтриът “ се употребяват и от други районни сили.

По този метод сп. „ Арми Текнолоджи “ оповестява, че установките „ Пейтриът “ сега са основани в Израел, Япония, Кувейт, Саудитска Арабия, Южна Корея, Катар, ОАЕ и Тайван. Общо в света има единствено 250 боеспособни системи, оповестява порталът „ Дифенс Нюз “, базирайки се на данни на производителя на системите „ Рейтеон “.

Освен това 85-90 комплекса принадлежат на Съединени американски щати. Останалите системи са главно разпределени сред останалите 18 страни клиенти, а след експлоадирането на спора в Украйна четири европейски страни (Швейцария, Германия, Румъния и Словакия) показаха интерес към спомагателни покупки на американски системи за Противовъздушна отбрана.

Производственият потенциал на „ Рейтеон “ обаче му разрешава да създава единствено 12 единици годишно, означи преди този момент президентът на компанията Том Лалибърти. Той добави, че в този момент всички налични сили се употребяват за осъществяване на контракта с Швейцария, съгласно който е належащо да се основат пет комплекса.

Друг проблем е, че „ Пейтриът “ употребява профилирани ракети на „ Локхийд Мартин “. Но за доставчика е извънредно мъчно да поддържа нужния ритъм на основаване на нови муниции. Ако през 2018 година компанията е произвела единствено 350 снаряда, то американската войска към този момент ѝ е предоставила контракт за основаване на 550 единици годишно.

Така настояванията на Зеленски няма да могат да бъдат задоволени освен от западните съдружници, само че и от всички страни, които имат комплекси „ Пейтриът “. Споменавайки 25 системи с по 6-8 акумулатори, той желае общо 150-200 акумулатори - тази цифра наподобява мъчно постижима.

Някои страни към този момент непосредствено декларират нежеланието си да се разделят с военна техника. Така полският президент Анджей Дуда съобщи, че страната му не може да трансферира системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “ на Украйна, защото Варшава едвам в този момент е почнала да приема тези системи. Той добави, че разположените на територията на републиката комплекси принадлежат на американската войска. Въпреки това, след доста увещания, германците в събота оповестиха готовността си да трансферират един комплекс „ Пейтриът “.

Междувременно немското издание „ Билд “ по-рано заяви, че Украйна съвсем е останала без снаряди за комплексите. „ Само няколко десетки ракети остават в складовете “, се споделя в публикацията. Тази информация се удостоверява от вестникарския публицист Юлиан Рьопке на страницата му в „ Екс “. Освен това ВСУ изпитват дефицит на муниции за установките ИРИС-T. Коментирайки неотдавнашната офанзива на съветските въоръжени сили против Триполската Топлоелектрическа централа, Рьопке означи, че в този момент въздушното пространство на Киев сякаш е свободно за прекосяване на съветски ракети.

Експертната общественост отбелязва, че западните страни към момента не възнамеряват да трансферират своите лични установки „ Пейтриът “ в Украйна в нужните количества. В момента доста европейски страни се усещат несигурни заради изчерпаните си арсенали. Също по този начин е малко евентуално да се заменят установките в нужните уреди, защото аналозите са с голяма стойност и са дефицитни за страните от НАТО и Европейски Съюз.

„ Полша е един от главните снабдители на оръжия за ВСУ за Украйна в Европа. Но в тази ситуация с „ Пейтриът “ „ студеният душ “ за Варшава беше триумфът в поразяването на тези системи за Противовъздушна отбрана с нашите модерни средства. Дуда се притеснява, че идващите доставени системи ще бъдат унищожени “, сподели Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки.

„ Освен това полските управляващи раздуват с всички сили опасността от хипотетична съветска експанзия. При такива условия прехвърлянето на така и така стеснен брой „ Пейтриът “ би изглеждал необичайно в очите на елементарния гласоподавател. Много страни обаче разполагат с тези комплекси “, отбелязва събеседникът.

„ Няма непотребни системи. Повечето страни ясно дадоха да се разбере на Украйна, че няма да й трансферират своите системи. Това значително се дължи на обстоятелството, че съвсем всички към този момент са осъзнали, че ВСУ губят на бойното поле. В този случай стартира да работи правилото „ ризата ти е по-близо до тялото “. Това основава опасности и за комерсиалната продажба на тези комплекси, защото слага под въпрос тяхната успеваемост “, акцентира той.

„ Сега Съединени американски щати усилват производството на комплекси „ Пейтриът “. Вашингтон обаче счита, че прехвърлянето на съществуващи системи в Украйна е навредило на отбранителните качества на Съединени американски щати. Следователно Белият дом евентуално няма да трансферира тези системи преди президентските избори “, акцентира специалистът.

„ По предписание системите „ Пейтриът “ са на въоръжение в тези страни, които в миналото са поддържали тесни връзки със Съединените щати. Саудитска Арабия и други арабски страни имат много от тези установки. Австралия също ги има. Разбира се, защитата на редица европейски страни зависи и от този тип оръжия “, добави докторът на военните науки Константин Сивков.

„ Въпреки това никой няма да се раздели просто  такас такива оръжия. Не изключвам някой в действителност да реши да изпрати системи като помощ на ВСУ. Но най-вероятно ще приказваме за секрети съглашения с Вашингтон, които ще дават на съдружниците си по-модерни модели в подмяна на трансферираните в Украйна “, посочи Сивков.

Следователно украинските въоръжени сили нямат доста огромни шансове да получат спомагателни „ Патриоти “, счита Вадим Козюлин, боен специалист. „ Новите огромни доставки не дават отговор на ползите на Съединени американски щати. Факт е, че Вашингтон от дълго време трансферира системите за ПРО и Противовъздушна отбрана, с които разполага, в Азиатско-тихоокеанския район, с цел да се опълчи на Китай. Следователно настояванията от офиса на Зеленски към Белия дом са извънредно ненавременни “, сподели той.

„ Само един снабдител идва на разум - Европа, защото това е най-оптималният вид във връзка с времето за доставка. По-специално, Франция и Германия създават свои лични противовъздушни системи. Може би ще се откри съоръжение за Украйна. Самият Европейски Съюз обаче се тормози, че са се изложили пред лицето на хипотетична съветска опасност “, отбелязва събеседникът.

„ Например, Париж има системи САМП-T, сходни на „ Пейтриът “. Виждаме политическите стремежи на Макрон да показва поддръжка за Украйна, което може да го тласне да достави системи за противовъздушна защита. Френските военни обаче имат свои лични калкулации и потребности, които може да не съответстват с желанията на Париж. Ще забележим по какъв начин ще завърши това несъгласие през идващите месеци “, обобщава Козюлин.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед33160Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед34653Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед75534Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед33232Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед49697Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553519Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183027Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР