Киберсигурността и липсата на мрежово покритие остават основни пречки за

...
Коментари Харесай

Свързаните автомобили: фактори за растеж на пазара


Киберсигурността и неналичието на мрежово покритие остават съществени спънки за напредъка на обвързваните коли (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на свързани коли ще доближи 56,3 милиарда щатски $ до 2026 година спрямо почти $23,6 милиарда през 2021 година, сочат прогнозите. Това значи, че обвързваните коли са една от най-бързо разрастващите се промишлености в региона на технологиите: малко други сектори могат да се похвалят с 19% годишен растеж. Ключови фактори за това бързо развиване ще са въвеждането на строги разпореждания за сигурност, популяризирането на висок клас и първокласни коли и възходящото разбиране на интегрирана съгласуваност.

Спадът в производството през последните 2-3 години оказа тежко влияние върху цялата автомобилна промишленост. Това докара до спирания в доставките на автомобилни съставни елементи заради локдауните поради пандемията. Големи автомобилни играчи като Fiat, Volkswagen, PSA Group, General Motors и BMW стопираха някои индустриални линии.

Проблеми по веригата на доставки

Прекъсванията във веригата за доставки попречват доставката на първични материали и съставни елементи, което води до забавяния на производството. Според разбор на MarketsandMarkets, през 2020 година е следен спад от 15% в международното произвеждане на транспортни средства. Страни като Китай, Индия и Япония, които държат мажоритарен пазарен дял в международното произвеждане на леки коли, следят спад от 15% 17 % и надлежно 14% през 2020 година по отношение на 2019 година

Отново автомобилната промишленост е измежду най-тежко засегнатите и от, почнали напролет на 2022 година.

Сега се чака казусът да засегне обвързваните коли, защото растежът на този сегмент е директно обвързван с производството на „ типичен “ (несвързани) транспортни средства.

Липса на съгласуваност

Липсата на инфраструктура за обслужване на обвързваните коли е друга пречка за сектора. В доста от страните с огромно географско покритие към момента липсва мрежово покритие по автомагистралите. При това състояние няма по какъв начин колите да бъдат свързани между тях..

В страни като Мексико, Бразилия и Индия развиването на ИТ инфраструктурата на автомагистралите е по-бавно, а 3G и 4G-LTE информационните мрежи, нужни за съгласуваност, се оферират единствено в градски и полуградски региони. Тази липса на информационна инфраструктура ще продължи да бави навлизането на обвързваните коли.

Фактори на растежа

Въпреки проблемите, има и фактори, които подтикват развиването на пазара. Увеличаването на напъните на държавните управления за създаване на е един от тези фактори. Принос има и възходящото търсене на смарт-функции в автомобила и технологиите за по-автоматизирано шофиране.
още по темата
Един бърз взор обратно във времето демонстрира, че софтуерното рационализиране на колите е неизбежно и върви постепенно, само че несъмнено напред. Така да вземем за пример функционалностите за асистирано шофиране (ADAS) в миналото бяха алтернатива, а в този момент са наложителни в Европа и Съединени американски щати. Антиблокиращата спирачна система (ABS) също е наложителна за всички нови транспортни средства, продавани в Европейски Съюз от 2004 година, а електронният надзор на стабилността (ESC) стана наложителен през 2014 година

Автономното спешно прекъсване (AEB) е наложително за всички търговски транспортни средства в Европейски Съюз от 2015 година По същия метод функционалностите на обвързваните коли, като електронно позвъняване, са наложителни във всички нови коли, продавани в Европейски Съюз от април 2018 година

Тъй като сходни функционалности в колите са наложителни по силата на регулациите, общото търсене на свързани коли последователно се усилва.

Киберсигурността – предизвикателство

Въпреки оптимизма, киберсигурността остава главно предизвикателство, с което би трябвало да се оправим. Свързаните коли включват хардуер, програмен продукт, мобилни приложения и Bluetooth и всеки от тях е уязвим на хакерски атаки. Има разнообразни случаи, в които киберсигурността се оказва стеснение. Вече сме били очевидци на случаи, когато и се намесват в работата на информационно-развлекателната система или бордовата мрежа.

Изследователите по сигурността демонстрираха, че е допустимо хакерите да управляват отдалечено кола, като употребяват информационно-развлекателната система на автомобила, с цел да ръководят и останалите цифровизирани съставни елементи.

Това е проблем, който освен ще продължи да стои на дневен ред, само че и ще се утежнява, защото хакерските групи са все по-добре проведени, все по-безскрупулни и все по-находчиви.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР